Daniel Koster
Daniel Koster Culture 5 nov 2015

10 bizarre dingen die je tijdens je slaap doet en hoe je daar een stokje voor kunt steken

Soms is er niets zo lekker als je bed in te duiken en van een heerlijke nacht slaap te genieten. Echter kunnen er ook bepaalde dingen zijn die dit in de weg staan. Zo kun je bijvoorbeeld letterlijk in slaap vallen waardoor je telkens wakker schrikt of wakker worden gehouden door het snurken van je partner. Hier zijn tien rare dingen die jij (wellicht) doet tijdens je slaap en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze niet meer voorkomen!

1. Praten in je slaap

Praten in je slaap is vaker grappig dan vervelend. Diegene die praat in zijn slaap gooit er een serie incoherente woorden uit die vaak niet echt veel betekenis kennen. Echter kan het, wanneer iemand echt veel praat en schreeuwt in zijn slaap, wel ietwat vervelend worden. Vaak is de reden hiervoor te vinden in het drinken van alcohol, ziek zijn, weinig slapen of stress.

2. Slaapverlamming

Slaapverlamming speelt vaak op wanneer je brein wakker wordt, maar je lichaam nog aan het slapen is. Het is een redelijk eng gevoel aangezien je brein wel dingen wilt uitvoeren maar je lichaam daar niet aan toe is, maar het is ook ongevaarlijk. Het beste middel om dit tegen te gaan is op regelmatige tijdstippen slapen en wakker worden. Zodoende zijn je lichaam en je brein meer op elkaar afgestemd.

3. Het gevoel dat je valt

Het is voor velen een bekend gevoel. Je begint in slaap te vallen en hiermee gaat het gevoel gepaard dat je valt. Dit kan in combinatie met een droom dat je bijvoorbeeld naar beneden valt of struikelt. Dit heeft ermee te maken dat je hersenen al klaar zijn om te gaan slapen en je begint te dromen, maar je lichaam nog niet helemaal ‘uitgeschakeld’ is. De redenen hiervoor zijn dat je overmatig moe bent, te veel werkt en/of gestrest bent.

4. Slaapwandelen

Slaapwandelen is misschien wel één van de vreemdste dingen die je in je slaap kunt overkomen. Wanneer iemand slaapwandelt staat ‘ie tijdens het slapen op om activiteiten te ondernemen. Van een bezoek aan het toilet tot het rondlopen door zijn kamer. En het vreemdste is nog dat ‘ie daar vervolgens vaak geen weet meer van heeft. Het is niet erg gevaarlijk, maar kan vooral beangstigend zijn. Zaken als alcohol, medicatie, ziekig zijn en extreme vermoeidheid kunnen hiertoe leiden.

5. Opeens wakker schrikken

Ken je dat gevoel dat je in slaap valt en dan wakker schrikt. Je zit dan soms zelfs rechtop in bed. Dit overkomt ongeveer zeventig procent van de mensen minimaal één keer in hun leven. Het is een apart gevoel waarbij je het gevoel hebt dat je een schok hebt gehad of ergens vanaf aan het vallen was. Het is veelvoorkomend en wordt door zaken als alcohol, medicatie en een slecht slaapritme gestimuleerd.

6. Seks als je slaapt

In een studie van ABC News van achthonderd respondenten bleek dat acht procent seksuele handelingen initieerde tijdens het slapen. Dit kan gebeuren doordat je lichaam nog niet in slaap is, maar je hersenen al aan het dromen zijn. Een andere reden kan zijn dat je droomt over seks en het dan ook gaat uitvoeren. En waar je op een gegeven moment tijdens de daad kunt wakker worden heb je ook hierbij geen weet van het initiëren van de seks.

7. Slaapeten

Dit lijkt op slaapwandelen, echter heeft slaapeten logischerwijs maar één doel; (vr)eten! Mensen die hieronder leiden kunnen tijdens hun slaap tot zo’n vijf maal de keuken induiken. Normaliter gaan mensen die slaapeten voor zaken waar veel suiker in zit. Rare combinaties als happen pindakaas met Nutella zijn dan ook niet ongekend. En dit is ook wat gevaarlijker dan slaapwandelen aangezien mensen zich kunnen snijden, stoten en hun tanden kunnen pijnigen aan het eten. Tijd om de slaapkamerdeur op slot te doen of een slot op de koelkast te zetten!

8. Snurken

Iedereen heeft wel eens in een kamer gelegen waar iemand zo hard snurkte dat ze simpelweg niet meer in slaap konden komen. Waar je als je zelf snurkt hier weinig hinder aan hebt is het voor je huisgenoot of bedpartner wat minder fijn. En waar snurken veel voorkomt en als normaal wordt gezien, kan het ook teweeg worden gebracht door zaken als overgewicht, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Echter zijn de meest voorkomende redenen voor het snurken alcohol, medicatie, overgewicht of een te zacht kussen.

9. Open oogleden tijdens het slapen

Tijdens het slapen kan het gebeuren dat iemand zijn oogleden nog open heeft. Waar dit er vreemd uit kan zien heeft het niets te maken met de toestand van diegene als hij nog aan het slapen is. Diegene ziet namelijk niets en is op dat moment vaak aan het dromen waardoor zijn oogleden open en dicht gaan. Wanneer dit veel gebeurt is dit juist een indicator dat iemand aan het dromen is. Je kunt hier verder weinig tegen doen, maar het is ook niet schadelijk, dus dat geeft niet.

10. Nachtmerries

Waar de bovenstaande problemen vooral onaangenaam kunnen zijn kunnen nachtmerries vreselijk zijn. Waar ze tussen de twee en twintig minuten kunnen duren ben je er ook niet altijd even snel vanaf. Ze zien er levensecht uit en kunnen zelfs wanneer je wakker bent nog even doorgaan. Zaken als het extreem moe zijn, stress, koorts of een overvolle blaas kunnen leiden tot nachtmerries. Het wakker maken van iemand die een nachtmerrie heeft is ook niet altijd aan te raden aangezien diegene je misschien niet herkent en flink tekeer kan gaan!

Check ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 bizarre dingen die je tijdens je slaap doet en hoe je daar een stokje voor kunt steken
Sluiten