Zuhre Orhon
Zuhre Orhon 22 jun 2016

10 briljante podcasts geven je intelligentieniveau een enorme boost

Iedereen wil toch slimmer worden en hun intelligentieniveau blijven ontwikkelen?! Dit kan uiteraard op verschillende manieren zoals het lezen van boeken of je kunt met deze simpele gewoonte starten om je IQ op te krikken. Maar het kan ook door het beluisteren van podcasts. Zo bestaan er een reeks Engelstalige podcasts die je intelligentieniveau een boost geven. Door de gigantische hoeveelheid aan content kun je soms door de bomen het bos niet zien. Daarom hebben wij een top tien podcasts voor je geselecteerd waarmee je net weer wat slimmer kunt worden. Althans, als je goed luistert. Enjoy!

1. Startalk ontdekt met succesvolle iconen verschillende topics binnen de wetenschap

Bij Startalk kom je regelmatig grote namen zoals Morgan Freeman, Elon Musk en Edward Snowden tegen. Het programma gaat over verschillende onderwerpen binnen de wetenschappen. Van films tot asteroïden, er zijn talloze onderwerpen waarover wordt gesproken die vaak een raakvlak met popcultuur hebben.

2. WTF heeft interessante gesprekken met beroemde acteurs

Marc Maron is een oud comedian die het pad van een omroeper is gaan bewandelen. Zijn interviews met bekende acteurs zoals Vince Vaughn en Robin Williams en Wanda Skykes zijn hier een paar voorbeelden van. Je kunt zijn gesprekken hier volgen.

3. Killer Innovations neemt je in de wereld van technologie en leiderschap mee

Tijdens Killer Innovations word je door Phil McKinney, de schrijver van het boek Beyond the Obvious, in de wereld van technologie en leiderschap meegenomen. Hij deelt met de luisteraars hoe je zowel je persoonlijke leven als je carrière naar een hoger niveau kunt tillen. Aanrader!

4. Smart People Podcast leert je dingen uit verschillende industrieën

Smart People Podcast is een programma waarbij je contant iets nieuws leert. Per aflevering worden interviews met mensen uit verschillende industrieën gehouden waardoor je altijd iets nieuws te horen krijgt. Je kunt de uitzendingen hier beluisteren.

5. Radiolab koppelt de wetenschap met het dagelijks leven

De afleveringen van Radiolab gaan iedere keer over een overkoepelend concept. Dankzij de diepte-interviews en verhalen van mensen wordt de wetenschap aan alledaagse gebeurtenissen gekoppeld. De afleveringen duren meestal een uur, maar er zijn ook een aantal vijftien- tot twintig-minuten-durende fragmenten te beluisteren.

6. The Naked Scientist weet de wetenschap uit elkaar te schroeven

Onderzoekers aan Cambridge University maken bij The Naked Scientist humoristische uitzendingen waarbij ze diverse topics binnen de wetenschap uit elkaar schroeven. Zoals de naam het zegt ontkleden ze de wetenschap tot de ware essentie. Zeker het beluisteren waard!

7. You Are Not So Smart illustreert hoe slim we eigenlijk niet zijn

Er is waarschijnlijk geen betere manier dan jezelf te laten zien dat je eigenlijk vrij weinig weet. Dit is ook precies wat David McRaney als de host van het programma doet. Hij bespreekt cognitieve bias en logische denkfouten die we allemaal maken en hij showt ons waarom wij toch niet zo slim zijn. Het klikt misschien een beetje saai, maar McRaney weet er een mooi einde aan te brengen. Check zijn briljante podcasts hier.

8. Lexicon Valley is voor de linguïsten

Als je interesse in taal en het ontstaan van bepaalde woorden oncontroleerbaar groot is, moet je bij Lexicon Valley zijn. De host is Bob Garfield en hij praat met linguïsten en lexicografen over taal en de eigenaardigheden die met taal te maken hebben. Een onmisbare podcast voor de linguïsten onder ons!

9. Let’s Get Busy Podcast voor de boekliefhebbers

Dit is een wekelijkse podcast die door Matthew Winter wordt gehouden. Hij interviewt en bespreekt wekelijks diverse auteurs en illustrators over hun meest recente werken. In 2014 heeft Let’s Get Busy de EduBlog Awards Finalist voor Best Educational Use of Media gewonnen. Als dat geen teken van kwaliteit is weten wij het ook niet meer!

10. LabCAST: video podcasts

Oké, dit is technisch gezien geen audio podcast maar een video podcast. Bij LabCAST worden de video’s van MIT Media Lab over radicale technologieën gedeeld. Een voorbeeld is de Holosuite waar 3D-technologie en hologrammen een belangrijk rol hebben. Deze video’s duren meestal een paar minuten en zijn zeker de moeite waard om een keer te checken!

Reageer op artikel:
10 briljante podcasts geven je intelligentieniveau een enorme boost
Sluiten