David van Benthem
David van Benthem Apps 7 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze 10 dingen herken je als je het oude internet hebt meegemaakt

Het wereldwijde web van vandaag is snel, gestroomlijnd en makkelijk in gebruik. Toch is dat met het oude internet zeker niet altijd het geval geweest.

Zeker als je minstens 18 jaar bent, weet je dat het vroeger anders was. Deze 10 stukjes nostalgie zullen daarom bij velen een lampje doen branden:

Wat een herrie!

Verbinding maken kende zijn prijs op het oude internet. Want inderdaad, daar kwam een ongelooflijk kabaal van af. Dit is het geluid wat je nu in memes terugziet, maar vroeger dagelijkse kost was:

World wide web

De magische 3 W’s: vroeger waren die essentieel om überhaupt naar een website te gaan. Zonder ‘www.’ was de kans echt klein dat jij op Hyves of MSN uitkwam op het oude internet.

Google Maps op papier

Oh ja: de routebeschrijvingen. Als je via Marktplaats iets ging ophalen of het nieuwe huis van een vriend ging bezoeken, mocht je vroeger naar routeplanner. Dan was het uitprinten van de route een noodzaak, want hoe robuust de Nokia’s ook waren, ze konden een stuk minder dan de smartphones van nu.

Muziek op het oude internet

Waar Spotify geld kost, was LimeWire gewoon helemaal gratis. Oké, helemaal legaal was het misschien niet, maar toch zoveel goedkoper dan CD’s of iTunes. Voor de videoclips pakte je natuurlijk een Youtube converteerder bij.

Respect! (Afbeelding: Hyves voor Android)

Respect voor respect?

Snapchat? Instagram? Facebook? Nee, doe dan maar Hyves. Met je opgefleurde profielpagina en de Bruno Mars mp3-widget verzamelde je zoveel respect als mogelijk was. En daarvoor hoefde je de mensen die je respect gaven natuurlijk amper te kennen.

Cheat codes op het oude internet

Een tank in GTA San Andreas: wie wil dat nou niet? Secuur als je was schreef je alle cheatcodes uit op papier om zo alles en iedereen op te kunnen blazen. Zucht… Dat waren nog eens tijden.

Appen in het vorige tijdperk

Natuurlijk heette appen natuurlijk niet zo, maar met MSN deed je het min of meer wel. Check vooral de video hieronder, want dit iconische geluidje is er onlosmakelijk mee verbonden. Iconischer geluid voor het oude internet is er haast niet.

Dé Nederlandse thuispagina

Het internet begon vroeger altijd bij Startpagina.nl. Of je nou het allerlaatste nieuws wilde weten, of gewoon een spelletje wilde spelen: de zoektocht op het oude internet begon daar.

Welke browser kies je?

Google Chrome is tegenwoordig haast een no-brainer als het gaat om het kiezen van een dagelijkse internetbrowser. Vroeger was dat zeker niet het geval. Ilse, Netscape Navigator, Mozilla Firefox en Internet Explorer zijn een paar bekende namen van het oude internet die toen populair waren.

Ilse oude internet
Ilse: het Nederlandse Google van vroeger (Afbeelding: Eindhoven Dagblad)

Spelletjes spelen op het oude internet

Om te ‘gamen’ had je vroeger al geen spelcomputer nodig. Op verschillende websites als spele.nl en spelletjes.nl kon je je uren vermaken. Ging je voor het iconische Kat en Hond spel, Super Stapelaar, Gold Miner of toch Tanks?

Het is duidelijk dat het internet zich razendsnel ontwikkelt. Over 10 jaar zal er een vergelijkbaar artikel online komen waar we zullen lachen om het internet anno 2020. Dan is ons internet opeens het oude internet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze 10 dingen herken je als je het oude internet hebt meegemaakt
Sluiten