10 verrassende feiten over Crypto die je misschien nog niet wist

Crypto Mark Hofman 22 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

De wereld van Crypto is booming, dat kunnen we inmiddels wel stellen. Steeds meer mensen verdiepen zich in digitale munten als Bitcoin en investeren erin. Maar weten deze mensen eigenlijk alles al over datgeen waar ze hun geld aan besteden?

In dit artikel zet ik 10 verrassende feiten over Crypto en Bitcoin op een rij waarbij de kans best groot is dat je ze nog niet allemaal kent. Mocht dat wel het geval zijn, dan wil ik je bij deze feliciteren: je bent een kei eerste klas!

#1 Hoeveel Crypto is er?

Wie voor het eerst apps als Binance opent zal door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn namelijk talloze Crypto waarin je kunt investeren. Maar hoeveel zijn er nu precies?

Het is lastig te zeggen, want het aanbod wijzigt constant. Op het moment van schrijven, 22 oktober 2021, zijn er 6826 verschillende crypto. Een aanzienlijk verschil met twee maanden geleden toen de markt nog 5840 verschillende munten had. Een maand daarvoor stond de teller op 6044 en in februari dit jaar stond hij op 4501.

#2 Meer dan een munt

Mensen verwachten bij Crypto dat het “slechts” om een digitale munt gaat. Dat is bij sommigen ook het geval, maar niet bij allemaal. Bepaalde Cryptocurrencies hebben namelijk meer functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum dat wel als munt te gebruiken is, maar voornamelijk succevol is vanwege het feit dat dit een blockchain is. Deze kan gebruikt worden om betalingen te verwerken en Crypto te versturen.

Ethereum bitcoin crypto cryptomarkt
Cryptocurrency Ethereum (Afbeelding: Pexels)

#3 Dogecoin begon als een grote grap

Of je de Crypto serieus moet nemen laat ik in het midden, maar Dogecoin is niet als serieuze munt begonnen. Het begon allemaal als één grote grap. In 2013 werden de nieuwe digitale munten als paddenstoelen uit de grond gestampt. Om te laten zien dat je in die tijd overal mee weg kon komen bedachten een paar mensen de Dogeocin. Deze Crypto draait om een verbaasde Shiba Inu hond, wat in dat jaar een bijzonder populaire meme was.

#4 CryptoKitties: het eerste Blokchain spel

Naast het feit dat sommige mensen de hele markt rondom Crypto als een gokspel zien, is er ook daadwerkelijk een spel gebouwd rondom de digitale munt. CryptoKitties is het eerste Blockchain-spel waarmee je unieke digitale katten kunt broeden. Alleen zijn dit geen katten, maar een non-fungible token (NFT).

Gezien iedere CryptoKitten uniek is hebben ze ook allemaal een andere waarde. Zie het een beetje als kunst: het is niet na te maken en de één levert simpelweg meer op dan de ander. In 2018 betaalde iemand 600 Ethereum voor een drakenvariant van een CryptoKitten. Dat was toentertijd goed voor $170.000, maar zal anno 2021 rond de anderhalf miljoen dollar waard zijn geweest. Pittig duur katje, dus.

#5 Bitcoin voor pizza?

Sommige weetjes doen gewoon een beetje pijn. Net als het verhaal van de allereerste commerciële transactie die gedaan werd met Bitcoin. In mei 2010 was er namelijk een man in Florida die 10.000 Bitcoin betaalde voor twee pizza’s. TIENDUIZEND…sjongejonge.

Destijds stond 10.000 Bitcoin gelijk aan zo’n $40. Vandaag de dag is de munt iets meer waard. Zo’n 651.500.000 dollar ongeveer…

#6 Niemand weet wie Bitcoin gemaakt heeft

Bitcoin is ontwikkeld door Satoshi Nakamoto, maar alsnog heeft niemand een idee wie er nu precies achter zit. Simpelweg, omdat het niet duidelijk is wat Nakamoto nu precies is. De één denkt dat het een persoon is, waar de ander gelooft dat het gaat om een organisatie. Maar wie daar dan vervolgens onderdeel van is, dat weet niemand. Lekker mysterieus, dus.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
(Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

#7 China is een hele grote speler

China is een gigantische speler in Crypto. Al helemaal wanneer jij kijkt naar hoeveel procent van de internationale mining uit het land komt. Volgens onderzoekers vind 65% van de mining ter wereld plaats in China. Vind je het heel gek dat de markt zo’n klap kreeg toen China met een verbod kwam?

#8 7500 Bitcoin op een stortplaats

We doen allemaal wel eens iets waar we achteraf spijt van hebben. Of we zoveel spijt hebben als James Howells valt overigens te betwijfelen. De beste man uit Wales besloot in 2013 zijn harde schijf met 7500 Bitcoin weg te smijten. Toen hij er vervolgens achterkwam hoeveel geld dat ongeveer waard was ging hij als een gek naar de stortplaats om zijn harde schijf weer te vinden. Het gerucht gaat dat hij daar vandaag de dag nog steeds aan het zoeken is…

Bitcoin crypto cryptocoins cryptobeurzen cryptocurrency, Google Chrome extensies
(Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

#9 Elon Musk’ invloed op Crypto

Misschien heb je wel eens gedacht: waarom spreekt men zoveel over Elon Musk als het over Crypto gaat? Nou, dat heeft simpelweg te maken met het feit dat de Tesla CEO ongelofelijk veel invloed heeft op de markt. Zodra deze man zijn mond opendoet over Crypto heeft dat direct invloed op hoe de markt beweegt. Zowel positief als negatief. De zakenman heeft het meeste invloed op Bitcoin en Dogecoin.

Waarom Musk zoveel invloed heeft is eigenlijk niet bekend, buiten het feit dat er veel consumenten zijn die echt naar hem opkijken. De CEO pakt het leven simpelweg anders aan dan andere entrepreneurs en straalt voornamelijk uit veel schijt te hebben. Als hij dus roept dat Dogecoin de shit is, dan handelt de markt alsof Dogecoin de shit is. Zo simpel is het nu eenmaal.

#10 Crypto in sommige landen verboden

Crypto en Bitcoin zijn in Nederland veel gehoorde termen. Dat komt voornamelijk, omdat we in ons land alle vrijheid hebben om te inversteren en te handelen in de munten. Maar dat geldt niet voor alle andere landen.

In landen als Turkije, Nigeria en zelfs China is het verboden om te betalen of te investeren in de digitale munt.

Elon Musk Bitcoin dieptepunt record tesla
Elon Musk heeft Bitcoin in zijn greep (Afbeelding: EPA / Alexander Becher)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen