10 iPhone features die Apple van Android gestolen heeft

Apps Mark Hofman 1 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

De iPhone bestaat deze week veertien jaar en is in die tijd ontzettend veranderd. Niet alleen het uiterlijk van de Apple-smartphones heeft zich ontwikkeld, maar ook het besturingssysteem verschilt ten opzichte van het allereerste model. Al is Apple met iOS, zoals het systeem heet, niet altijd even creatief.

Er zijn veel functionaliteiten die het Amerikaanse bedrijf in de loop der jaren heeft overgenomen van tegenhanger Android. Maar welke zijn dat dan precies?

10 iPhone-features die gestolen zijn van Android

Om je een goed beeld te geven van welke iOS-functionaliteiten gejat zijn van Android zetten we er tien op een rij. Dit zijn ze:

#1 Widgets op het thuisscherm van je iPhone

Met de introductie van iOS 14 werd het opeens mogelijk om widgets op het thuisscherm van je iPhone te zetten. Daarmee verdween een van de grote voordelen die Android op iOS had. Het is namelijk al jaren mogelijk om het thuisscherm van je smartphone naar eigen wens in te stellen, wanneer je het systeem van Google gebruikt.  Al ben je bij Android anno 2021 nog steeds een stuk vrijer in je keuzes dan in iOS.

Apple WWDC20 iOS 14
Widget op je iPhone (Afbeelding: Apple)

#2 Vegen om te typen

In 2019 kwam Apple met een geniaal idee voor iOS 13. Het Amerikaanse bedrijf bedacht dat een alternatieve invoermethode voor het toetsenbord geen slecht plan zou zijn. Daarom werd in iOS 13 de mogelijkheid geïntroduceerd om over te letters te vegen, in plaats van de letters daadwerkelijk in te typen. Geniaal, want deze functionaliteit was destijds ook al jaren een succes op Android.

#3 Over the Air updates

Je kunt het je anno 2021 bijna niet meer voorstellen, maar updates waren niet altijd direct op je iPhone te downloaden. Er was een tijd waarin jij als gebruiker je smartphone, door middel van een kabeltje, aan je computer moest hangen en moest verbinden met iTunes. Zo’n tien jaar geleden lanceerde Apple iOS 5 en kwam er een einde aan. Destijds een groot iets, alleen niet heel origineel. Android-gebruikers waren al tijden in de mogelijkheid om hun updates op deze manier te installeren. Maar wat geeft het ook? Hier zijn we allemaal beter van geworden!

#4 Apart scherm voor meldingen op je iPhone

Word jij vandaag de dag helemaal gek van meldingen op je iPhone? Dan heb jij duidelijk geen flauw benul hoe irritant ze in 2011 waren. Waar je nu namelijk een aparte lade voor je meldingen hebt op je iPhone, was dat in iOS 4 (en daarvoor) nog niet het geval. Iedere melding werd weergegeven doormiddel van een pop-up. Deze verscheen midden in het scherm en ging pas weg nadat de gebruiker die opdracht gaf. Gelukkig heeft Apple voor iOS 5 bij de buren gekeken en werd de aparte lade voor meldingen geïntroduceerd. We kunnen Google dankbaar zijn voor deze.

#5 De appbibliotheek op je iPhone

iOS 14 bracht niet alleen widgets naar de iPhone, maar introduceerde ook de Appbibliotheek. Hierdoor was er eindelijk een plek op je smartphone waar al je apps te vinden waren. Fijn, want voorheen verschenen alle applicaties op het thuisscherm en moest je deze vervolgens zelf sorteren. Android pakte dat, met de App Drawer, een heel stuk beter aan.

#6 Standaard-apps wijzigen

Android-gebruikers zijn al enige tijd in de mogelijkheid om de standaard-applicaties op hun smartphone te wijzigen. Je kunt dus zelf kiezen welke apps je precies wil gebruiken voor bijvoorbeeld mail, navigatie en browsen. In iOS 14 heeft Apple deze tactiek overgenomen en is het mogelijk om dit nu ook te doen. Erg prettig.

#7 Een eigen applicatie voor kaarten

Het is anno 2021 een raar idee, maar Apple Maps is pas sinds 2012 een ding. Daarvoor werden iPhone-modellen allemaal voorzien van Google Maps om bepaalde locaties op te zoeken of te navigeren naar je bestemming. In de beginjaren was Apple Maps alles behalve een succes te noemen, maar inmiddels beent het platform de concurrent aardig bij.

Recyclen met Google Maps
Recyclen met Google Maps (Afbeelding: Google)

#8 Terugknop op de iPhone

Android begint er steeds meer vanaf te stappen, maar was het eerste besturingssysteem met een terugknop. Je leest het goed: er was een tijd dat je niet makkelijk terug kon gaan naar een andere app of website. Apple introduceerde terugknop in iOS 9 dat pas in 2015 verscheen.

#9 De energiebesparingsmodus

De energiebesparingsmodus is een van de fijnste iOS 9 features die ik vandaag de dag nog steeds regelmatig gebruik. Ondanks het feit dat de accuduur van de iPhone in de loop der jaren steeds beter geworden is, kan dit echt je redder in nood zijn. Geen wonder dat Apple zich door Google heeft laten inspireren om deze functionaliteit over te nemen.

#10 iOS 14 introduceert Picture-in-Picture

iOS 14 bracht vorig jaar een hoop fijne, maar ook bekende, functionaliteiten naar de iPhone. Naast widgets en de Appbibliotheek verscheen er nog een feature: Picture-in-Picture. Hierdoor wordt het, net als bij Android al sinds 2017 het geval was, mogelijk om video’s te bekijken terwijl je andere dingen aan het doen bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen