Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 21 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

10 jaren 80 films met baanbrekende special effects

Ondanks dat de meeste van onze redactieleden de jaren 80 niet meegemaakt hebben schijnt het een geweldige periode te zijn geweest. Niet alleen voor muziek, maar ook voor films. Zo was het vooral een decennium waarin geëxperimenteerd werd met special effects. Hieronder zie je 10 jaren 80 films die op visueel gebied baanbrekend waren.

10. Dead Ringers

We beginnen met een titel die je waarschijnlijk niets zal zeggen. Dit omdat Dead Ringers ondanks de positieve recensies qua kaartverkoop niet kon opboksen tegen films als Star Wars of Top Gun. Toch waren de special effects voor die periode wel memorabel. Zo was Dead Ringers een van de eerste films waarin dezelfde acteur twee keer in een scene te zien was. Het plot draaide namelijk om een tweeling die niet alleen allebei gynaecoloog zijn, maar ook dezelfde vrouw leuk vinden.

9. Brazil

Het Londen dat we in Brazil zien is een van de mooiste steden die het sciencefictiongenre ooit gekend heeft. Vandaar dat deze film van Terry Gilliam ongetwijfeld in dit lijstje thuishoort.

8. The Fly

Naast Dead Ringers maakte regisseur David Cronenberg in de jaren 80 nog een baanbrekende film. Het ging hier natuurlijk om The Fly, waarin niemand minder dan Jeff Goldblum de hoofdrol had. Hij speelt een gestoorde professor die erin slaagt zichzelf in een soort gigantische vlieg te veranderen. Het resultaat hiervan ziet er misschien allesbehalve charmant uit, maar is wel erg indrukwekkend gemaakt.

Jaren 80 films The Fly
The Fly (Afbeelding: 20th Century Studios)

7. The Thing

Deze klassieke monsterfilm van John Carpenter was niet bepaalde een makkelijke klus voor de special effects afdeling. Al lieten ze zich hiervan niet weerhouden een van de beste (horror)films aller tijden neer te zetten. In The Thing zien we namelijk een monster dat zich op de meest bizarre manieren kan transformeren, wat naast angstaanjagend ook enorm creepy is.

6. An American Werewolf In London

Zelfs als je geen fan bent van horrorfilms kun je er niet omheen dat An American Werewolf In London op bepaalde vlakken erg sterk is. Met name de scene waarin een van de personages voor het eerst in een weerwolf verandert is puur vakwerk. De manier waarop dit in beeld gebracht werd was namelijk nog nooit eerder zo vertoond.

Buiten het visuele aspect is het ook gewoon een uiterst vermakelijke horrorkomedie welke het kijken meer dan waard is.

5. Blade Runner

Het zal je inmiddels wel opgevallen zijn dat Blade Runner in vrijwel al onze sci-fi lijstjes terug te vinden is. Dit doen we niet zozeer expres, maar het blijkt gewoon een titel die vaak het vermelden waard is. Zo ook in dit lijstje over films met baanbrekende special effects.

Waar het verhaal achter deze film indrukwekkend is, mag ook de immense wereld waarin het zich afspeelt niet vergeten worden. De manier waarop deze vormgegeven werd is puur vakwerk.

4. Raiders Of The Lost Ark

Gezien het volgens IMDB een van de 100 beste films aller tijden is, was het geen verassing dat we Raiders Of The Lost Ark in dit lijstje zouden terugzien. Deze klassieker bevat namelijk niet alleen een lekker avontuurlijk verhaal, maar ook een schokkende scene waarin we gezichten zien wegsmelten. Niet bepaald een prettig ehh…gezicht, maar wel een knappe prestatie van de special effects crew.

3. Tron

Ondanks dat de film inmiddels een beetje gedateerd is, was Tron destijds revolutionair. Met name door het veelvuldige gebruik van door een computer gegeneerde beelden. De film haalde qua kaartverkoop niet bijzonder veel binnen, maar verkreeg later een cultstatus.

In 2010 verscheen er een vervolg. Mocht jij interesse hebben om beide films te zien, dan kun je ze via Disney+ checken.

2. The Terminator (films)

Naast Blade Runner zijn er nog enkele andere klassieke films die alsmaar in onze lijstjes terug blijken te komen. Een daarvan is The Terminator, die natuurlijk ook in deze lijst thuishoort. De CGI in deze titel mag vandaag de dag dan niet meer speciaal zijn, maar destijds was het echt baanbrekend.

Het tweede deel is op het gebied van special effects eigenlijk nog veel beter, maar hoort vanwege de releasedatum (1991) echter niet in dit rijtje thuis.

1. Star Wars films

Ondanks dat het volgens veel fans het minste deel uit de originele trilogie is, is er bij Star Wars: Return Of The Jedi over de special effects weinig te klagen. Met name de ruimteachtervolgingen kwamen wat ons betreft erg goed uit de verf. Ook voorganger The Empire Strikes Back is op visueel gebied erg indrukwekkend. Al is deze laatste qua verhaal zelfs nog veel beter.

Je kunt alle Star Wars-films (met uitzondering van het recente Rise of Skywalker) bekijken via Disney+.

Meer lijstjes met films

Vond je dit een interessant artikel om te lezen? Dan hebben we goed nieuws voor je. We hebben namelijk meer van zulke lijstjes gemaakt, waaronder eentje met sci-fi films waarvan bleek dat de toekomstvoorspellingen niet klopte. Je kunt hem hier checken.

Meer lijstjes en andere filmgerelateerde artikelen zijn te vinden in dit overzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
10 jaren 80 films met baanbrekende special effects
Sluiten