Mark Hofman
Mark Hofman Digital 27 dec 2019

De 10 meest belabberde wachtwoorden van 2019 (en hoe je ze sterk maakt)

Privacy is een van de meeste besproken onderwerpen van 2019. Veiligheid op het internet is belangrijker dan ooit en daarom is het kiezen van een goed wachtwoord, voor al je accounts, van groot belang. Maar dat bericht heeft blijkbaar niet iedereen gekregen.

Cybersecurity-bedrijf SplashData heeft een lijst naar buiten gebracht met de 100 slechtste wachtwoorden van 2019. In deze lijst staan, je raadt het al, de wachtwoorden die accounts alles behalve veilig hebben weten te houden. De top tien uit deze lijst is dan ook een typisch gevalletje: “hoe kan je het bedenken?”. Om jou mee te laten genieten met deze oersimpele wachtwoorden, hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

De 10 meest belabberde wachtwoorden van 2019

Anno 2019 gaat bijna alles via het internet en daarom is het van groot belang om je persoonlijke gegevens goed te beschermen. Ookal gaan bedrijven niet altijd even netjes met je data om (lezen jullie mee Facebook en Google?) begint het oplossen van problemen altijd bij jezelf. Wanneer jij je data al niet achter een goed wachtwoord zet, dan is de eerste stap voor kwaadwillige al gezet.

SplashData probeert met hun top 100 lijst duidelijk te maken dat wanneer je zelf voor een makkelijk wachtwoord kiest, om de boel goed te onthouden, criminelen deze wachtwoorden ook makkelijk kunnen raden. En dat geldt zonder enige twijfel voor de tien slechtste wachtwoorden van het afgelopen jaar. Dit zijn ze:

 1. 123456
 2. 123456789
 3. qwerty
 4. password
 5. 1234567
 6. 12345678
 7. 12345
 8. iloveyou
 9. 111111
 10. 123123

Wie een blik werpt op deze wachtwoorden zal direct weten waarom ze verschrikkelijk zijn. Je hoeft namelijk weinig moeite te doen, of creativiteit te gebruiken, wanneer je deze wachtwoorden wil raden.  Veel van de wachtwoorden zijn een variatie op 12345 en dingen als iloveyou zijn simpelweg te makkelijk om te raden. Kijk maar eens hoevaak je dat, indien je gelukkig bent, tegen je partner zegt in een week.

wachtwoorden 2019 spionage superchip
Laptop met allemaal groene cijfertjes in beeld om te laten zien dat het om hacken gaat (Afbeelding: Markus Spiske)

Zo maak je ze sterker

Maar mensen uitlachen om hun wachtwoorden en vervolgens niet met wat tips komen, zou simpelweg te lullig zijn. Daarom hebben we drie manieren op een rij gezet, met hulp van SplashData, waarmee jij je wachtwoorden altijd sterk houdt. Maak er iets persoonlijks van, schrijf ze ergens op of geef jezelf een geheugensteuntje, maar het is echt beter voor jezelf als je online gegevens iets beter achter slot en grendel zet.

 • Gebruik je wachtwoorden niet voor al je online accounts. Het is namelijk belangrijk dat je probeert om zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden te gebruiken. Op deze manier ben je niet overal de sjaak wanneer je wachtwoord een keer geraden wordt. Gebruik jij namelijk hetzelfde wachtwoord voor je PayPal account als je Gmail account, dan hebben kwaadwilligen twee vliegen in een klap te pakken als ze een van de twee raden.
 • Maak een wachtwoord zo moeilijk mogelijk te raden. Volgens cybersecurity-bedrijf Webroot is het van belang dat wachtwoorden zo sterk mogelijk zijn. Iets dat je bereikt door wachtwoorden langer te maken, het te voorzien van hoofdletters, kleine letters, nummers en symbolen. PannenKoek2589! is dus een veel sterker wachtwoord dan pannenkoekenzijnlekker (al is daar weinig aan gelogen).
 • Gebruik een password manager. Als je moeite hebt met het onthouden van al je wachtwoorden, wat niet gek is met alle cijfertjes en symbolen, dan is het slim om een wachtwoord manager te nemen. De meeste slaan simpelweg je wachtwoorden op, maar er zijn ook managers die een ijzersterk wachtwoord genereren voor je. Er zijn heel wat password managers, maar tools als LastPass, Dashlane en 1Password zijn goeie om te gebruiken.

Kortom: er zijn genoeg effectieve manieren om je wachtwoord zo sterk mogelijk te maken en deze makkelijk te onthouden. Maar het gebruik van 12345 raden we ten strengste af.

Reageer op artikel:
De 10 meest belabberde wachtwoorden van 2019 (en hoe je ze sterk maakt)
Sluiten