Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 29 okt 2014
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 10 meest succesvolle Kickstarterprojecten ooit

Sommige crowdfunding-projecten zijn vanaf het begin al gedoemd om te falen, terwijl anderen succesvol leken maar uiteindelijk gigantisch faalden. Dit zijn natuurlijk voorbeelden van hoe het niet moet, maar crowdfunding-projecten kunnen ook succesvol zijn. Er zitten projecten tussen die veel meer hebben gekregen dan het beoogde doel. De producten die hieruit voortkwamen zijn veelal in productie of ze worden doorontwikkeld door een bedrijf wat het heeft gekocht. Ben jij benieuwd welke Kickstarterprojecten het meest succesvol waren? Wij hebben de top tien voor je op een rij gezet. Ken jij ze nog?

Coolest Cooler

Deze koelbox heeft alles voor een feestje of een dagje weg. Niet alleen koelt-ie ontzettend goed, maar er zit een blender bij, een Bluetooth-speaker, een flessenopener en een USB-oplader. Daarnaast is het een trolleykoffer met aan de binnenkant LED-verlichting zodat je ‘s avonds alles nog ziet. Gek genoeg behaalde dit Kickstarterproject de eerste keer niet het doel. Maar toen ze het nog een keer probeerden werd het ineens een uitslaand succes. Het werd het meest succesvolle kickstarterproject ooit en haalde dertien miljoen dollar op bij de 62.000 mensen die de Coolest Cooler steunden.

De smartwatch Pebble

De smartwatch Pebble is vanaf 2012 twee jaar lang het meest succesvolle Kickstarterproject geweest. De Pebble is dus een slim horloge en is zo populair omdat-ie zowel met Android als met iOS werkt. Daarnaast heeft-ie een ‘e-paper’-display, waardoor de batterij lang meegaat. Hierdoor kun je ook je berichten lezen terwijl de zon fel schijnt. De smartwatch Pebble heeft op Kickstarter tien miljoen dollar opgebracht.

De Ouya

De Ouya is een kleine gameconsole die draait op Android. De spellen voor deze console zijn gratis en zelf kost de Ouya maar 75 euro. Het was een ontzettend sterk idee, wat via Kickstarter achteneenhalf miljoen dollar opbracht. Helaas liep het project tegen problemen aan met de productie en hebben ze last van stevige concurrentie. Toch zijn ze onlangs in zee gegaan met Xiaomi, die de console op de Chinese markt wil introduceren.

Pono Music Player

Dit is een muziekspeler die lijkt op de bekende mp3-spelers. Maar met deze speler kun je naar de muziek luisteren op studiokwaliteit. Het formaat wat-ie kan afspelen heet FLAC, dit zijn bestanden met een kwaliteit van 9,216 kbps. Dit is een stuk meer dan de mp3-bestanden, die zijn doorgaans maar 256 kbps. De PonoPlayer heeft 128 gigabyte, waardoor er tussen de honderd en vijfhonderd albums op kunnen. Het project voor de PonoPlayer heeft op Kickstarter in totaal zes miljoen dollar opgebracht.

De Micro 3D-printer

Dit Kickstarterproject was zo succesvol dat het doel voor vijftigduizend dollar al binnen elf minuten was bereikt. De Micro is een 3D-printer voor het normale huishouden. De printer kost maar 273 euro en je kunt ‘m gelijk uit de doos gebruiken. Ideaal dus voor de ‘simpele’ consumenten. Die kunnen met deze printer dingen maken als iPhone cases of nieuwe pionnen voor Monopoly. Dit Kickstarterproject heeft via 11.000 mensen die het steunde een bedrag van 3.400.000 miljoen dollar ontvangen.

De Dash-oordoppen

De draadloze Dash-oordoppen hebben een opslag van vier gigabyte. Ze kunnen muziek spelen en geluid versterken of juist cancelen. Via Bluetooth zijn de twee oordoppen altijd met elkaar verbonden en ook met je smartphone. Daarnaast zit er een bewegingstracker in, waardoor de Dash-oordoppen ideaal zijn om mee te bewegen. Het kickstarterproject is in totaal door 16.000 mensen gesteund en heeft 3.300.000 dollar opgebracht.

Form 1 3D-printer

De Form 1 is een 3D-Printer die in 2012 op Kickstarter stond. Het doel van deze printer was om een de techniek betaalbaarder te maken. De printer is niet zo goedkoop als Micro, maar dat was ook niet de bedoeling. Bij de Form 1 is de goede resolutie behouden terwijl de prijs wel een stuk is gezakt. Het apparaat kost nog steeds omgerekend 1800 euro, maar de 1000 mensen die het project steunden vonden dit bedrag niet te hoog. Het Kickstarterproject heeft in totaal drie miljoen dollar opgeleverd.

De SCiO

Met de SCiO kun je zien waar voorwerpen uit bestaan. Het is een spectrometer die voorwerpen scant met nabij-infrarood licht. Het is dus eigenlijk een super klein onderzoekslab. De scans van voorwerpen worden doorgestuurd naar een database, waarna jij een overzicht ontvangt van de bouwstoffen van verschillende voorwerpen. Deze informatie verschijnt weer op een app in je smartphone. In totaal hebben 13.000 mensen het Kickstarterproject gesteund, wat in 2.700.000 dollar opbracht.

Skully AR-1

Dit is de helm van de toekomst. Niet alleen heeft-ie een strak ontwerp waar menig motorrijder jaloers op zal zijn, maar de helm zit ook bomvol technologie. Zo kun je via een camera zien wat er achter je gebeurt, wat op zich al kostbare informatie is. Daarnaast kun je ‘m via Bluetooth aansluiten op je telefoon. Hierdoor kun je bellen, informatie opvragen, muziek spelen en nog meer. De batterij in de Skully AR-1 houdt het negen uur vol. Het doel voor de helm was 250.000 dollar, maar het project is door 1900 mensen gesteund en heeft 2.400.000 euro opgebracht.

De Oculus Rift

Met deze bril kun je naar een virtuele wereld kijken in 3D. Deze Kickstarter hebben we op ontzettend veel plekken voorbij zien komen. Dit komt omdat de Oculus Rift ook ontzettend veel toepassingen heeft. Zo is-ie niet alleen ideaal voor gamen, maar bijvoorbeeld ouderen die slecht ter been zijn kunnen hiermee een virtuele wandeling maken. Dit Kickstarterproject is door 9000 mensen gesteund en heeft 2.400.000 dollar opgebracht. Twee jaar later zag Facebook wel iets in de technologie en heeft het bedrijf gekocht voor twee miljard dollar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 meest succesvolle Kickstarterprojecten ooit
Sluiten