10 NASA uitvindingen die je kunt bezitten

De National Aeronautics en Space Administration (NASA) is niet alleen maar bezig met ruimtevaart. Ook alledaagse producten zitten in hun ‘assortiment’. Natuurlijk zijn alle producten en uitvindingen wel gemaakt met behulp van ruimtevaarttechnologie. Check hieronder de tien beste uitvindingen van NASA die je gewoon thuis kunt hebben staan.

1. De telefooncamera

In 1990 probeerde Eric Fossum de camera’s die gebruikt werden in ruimtevaartuigen kleiner te maken. Zijn uitkomst was de CMOS Active Pixel Sensor, ook wel simpelweg de camera op chip genoemd. Het systeem wordt tegenwoordig gebruikt in telefoons en camera’s. Ze zijn perfect voor het vastleggen van rode oppervlaktes zoals Mars.

2. Waterfilters

Redelijk veel mensen hebben een waterfilter op hun aanrecht staan. Ook deze uitvinding komt uit de koker van NASA. Voor als je het nog niet wist: astronauten drinken hun eigen urine. En omdat dit niet echt lekker is, kwam NASA met waterfilters voor gerecyclede urine. Dat wordt gefilterd, gedestilleerd, geoxideerd en geïoniseerd. Of het er écht veel lekkerder op wordt vragen we ons af, maar in ieder geval kunnen we in nood onze pies altijd nog filteren.

3. Matrassen van traagschuim

Als je in een raket zit die wordt gelanceerd met een snelheid van zo’n 40.000 kilometer per uur, kun je je misschien wel voorstellen dat het moeilijk is om lekker te blijven zitten. Om het de astronauten wat comfortabeler te laten maken en ze te beschermen, bedacht NASA traagschuim. Traagschuim krijgt altijd zijn oorspronkelijke vorm terug. Zelfs als het tien keer zo klein wordt gedrukt. Het traagschuim wordt voor valhelmen, kussens en matrassen gebruikt.

4. Super Soaker

De Super Soaker een uitvinding van NASA? Het wapen dat het vooral in de zomer goed doet, is uitgevonden door Lonnie Johnson. Hij was aan het werk met een waterpomp en nadat hij het had verbonden met de wasbak, realiseerde hij zich dat het ideaal is om zo chaos te creëren. Geloof maar dat vele kinderen hem enorm dankbaar zijn.

5. Onzichtbare beugel

Wanneer astronauten hun ‘prodentsmile’ tonen aan de wereld, is het natuurlijk geen porum als tanden scheef in de mond zitten. Om deze glimlach te perfectioneren, kwam het NASA Advanced Ceramics Research centre met de onzichtbare beugel.

6. Moleculaire gastronomie

Kok Heston Blumenthal reist niet mee naar de maan, maar bedacht hoe het voedsel het beste bewaard kon worden. Zijn techniek voor NASA wordt nu overal ter wereld gebruikt zoals in ziekenhuizen, vliegtuigen, maar ook in ontbijtgranen. Het voedsel behoudt zijn voedingswaarde maar verliest 80% van z’n gewicht. Uiteindelijk wordt het sponzig voedsel.

7. Draagbare stofzuiger

NASA vroeg Black & Decker om een batterij aangedreven boor te ontwerpen om monsters van maansteen te nemen. Het onderzoek hiernaar gebruikte het bedrijf voor de iconische DustBuster. Waar ze in de ruimte het maanstof wegzuigen, kunnen wij makkelijk de tafel kruimelvrij maken.

8. De oorthermometer

NASA-wetenschappers waren er snel over uit. De temperatuur opnemen in de poeperd van astronauten is niet echt handig in de ruimte. Ze ontwikkelden daarom een thermometer met behulp van dezelfde technieken die ze gebruiken bij het meten van sterren. Inmiddels wordt de oorthermometer door veel mensen thuis gebruikt en in ziekenhuizen zijn ze ook onmisbaar.

9. Krasbestendige lenzen

Ook op de maan moeten de astronauten kunnen zien waar ze lopen. Krasbestendige lenzen zijn tien keer harder dan normaal en worden ook gebruikt in zonnebrillen. Ja, weer dus iets waar we ook van kunnen profiteren!

10. Babyvoedsel

NASA-onderzoek leidde tot een onverwachte doorbraak. Wetenschappers waren aan het experimenteren geslagen en zagen dat bepaalde algen ook in moedermelk voorkwamen. Sinds 2002 is de olie verrijkt in babyvoeding en worden baby’s gevoed met de algen.

Reageer op artikel:
10 NASA uitvindingen die je kunt bezitten
Sluiten