Maar tien procent Bitcoin transacties voor illegale activiteiten

Hoewel behoorlijk wat mensen Bitcoins in hun bezit hebben, associëren velen de cryptocurrency nog steeds met criminelen en illegale activiteiten. In een gesprek met Bloomberg laat speciaal agent Lilita Infante van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) echter weten dat deze criminele connectie tegenwoordig behoorlijk meevalt. Waar vroeger illegale activiteiten inderdaad goed waren voor 90 procent van de Bitcoin transacties, zou dat vandaag dag nog maar 10 procent zijn.

Aantal criminelen op de blockchain juist gestegen

De sterke associatie tussen Bitcoin en illegale activiteiten zou dus helemaal niet kloppen. Het grootste deel van de transacties zou te maken hebben met speculatie en investeringen. Maar waar het percentage van “criminele transacties” tegenwoordig een behoorlijke daling heeft genomen, zou het aantal criminelen dat de blockchain gebruikt juist zijn gestegen. Dat zou betekenen dat het aantal niet criminelen dat tegenwoordig bezig is met Bitcoin nog veel meer omhoog is gegaan.

Bitcoin gevangenis

Toch maar Dash en Litecoin

Hoewel veel criminelen schijnbaar op een gegeven moment toch begonnen over te stappen op de cryptocurrencies Litecoin en Dash, blijft Bitcoin nog steeds de meeste gebruikte cryptocoin voor illegale transacties. Toen de de transactiekosten begonnen te stijgen en de transactiesnelheden juist daalden, zouden Dash en Litecoin de nieuwe favorieten zijn geworden van behoorlijk wat criminelen.

Liever doorgaan met Bitcoin

Infante wil het liefst dat ze gewoon door blijven gaan met Bitcoin. De blockchain van de cryptocurrency is namelijk openbaar, wat het mogelijk maakt om transacties redelijk te kunnen traceren en identiteiten te kunnen achterhalen. Bij cryptocurrencies zoals Monero en Zcash is dat nauwelijks mogelijk, omdat de transacties privé blijven.

Een probleem minder

In ieder geval zou het feit dat tegenwoordig nog maar 10 procent van de Bitcoin transacties betrekking heeft op illegale transacties een positief effect kunnen hebben op de cryptocurrency. De criminele link is één van de redenen waarom institutionele investeerders wat huiverig zijn met betrekking tot de digitale valuta. Mogelijk valt door dit nieuws één van de bezwaren weg en krijgt de digitale valuta weer een boost. In ieder geval lijkt het met Bitcoin op het moment goed te gaan en zien bezitters van de coins hun valuta weer herstellen.

Mac's Coin Report

Reageer op artikel:
Maar tien procent Bitcoin transacties voor illegale activiteiten
Sluiten