10 Sci-fi films die de toekomst compleet verkeerd voorspelden

Waar de meeste gebeurtenissen in franchises als Lord of The Rings of Harry Potter ver van de realiteit afstaan, kan hetgeen dat in sci-fi films gebeurt ook daadwerkelijk echt worden. Althans, dat is wat een groot deel van de makers achter dit soort titels je graag doen geloven.

In de praktijk blijkt dat de meeste sci-fi films er niet in geslaagd zijn om de toekomst juist te voorspellen. Vandaar dat we je in dit artikel 10 voorbeelden geven van bekende sci-fi klassiekers die geen werkelijkheid zijn geworden.

10. 2001: A Space Odyssey (sci-fi klassieker) | 1968

Vooruit, we moeten toegeven dat deze klassieker van Stanley Kubrick ook een aantal dingen juist voorspeld heeft. Denk bijvoorbeeld maar aan tablets en video communicatie. Al mag niet vergeten worden dat deze legendarische sci-fi film er op andere vlakken compleet naast zat. Zo werd er geïmpliceerd dat in 2001 de particuliere ruimtevaart al volledig genormaliseerd was.

9. Running Man | 1987

Ondanks dat geweld het nog steeds erg goed doet op televisie hebben we (gelukkig) nog geen spelshows waarbij deelnemers elkaar tot de dood moeten bevechten. Wel zijn er inmiddels veel sci-fi films die een soortgelijk plot als Running Man hanteren, waaronder het binnenkort te verschijnen Guns Akimbo.

8. Planet Of The Apes | 1968

Het is maar goed dat dit eerste deel uit de Planet Of The Apes reeks geen waarheid is geworden. Wij vinden weliswaar dat apen net zo goed mogen streven naar wereldheerschappij, maar een virus dat de hele mensheid uitroeit lijkt ons een minder fijn idee.

Planet Of The Apes heeft ondanks de foutieve voorspellingen nog vele vervolgen en meerdere remakes gekregen. Wat ons betreft het bewijs dat sci-fi niet realistisch hoeft te zijn om aan te slaan.

7. Terminator | 1984

Hollywood is dol op apocalypsen. Al zijn ze geen van allen nog waarheid geworden. Artificiële intelligentie mag dan steeds beter worden, maar de kans dat technologie net zoals in Terminator ooit de mensheid zal gaan omverwerpen is erg onwaarschijnlijk. Al blijven er sci-films die met dat principe experimenteren. Tevens is het nog maar de vraag of tijdreizen ooit mogelijk wordt.

6. Escape From New York | 1981

Gezien de ellende waar New York in de jaren 70 mee te maken kreeg was het misschien geen gekke gedachte dat de stad enkele decennia later in puin zou liggen. Gelukkig is deze plaats inmiddels flink opgeschoond, waardoor het allesbehalve lijkt op de enorme gevangenis uit Escape From New York.

5. Back To The Future Part II | 1989

Waar Back to the Future Part II een goede poging deed om de toekomst te voorspellen, sloeg deze populaire sci-fi film de plank grotendeels mis. Zo bestaan er nog steeds geen Hover boards en is ook zelf-drogende kleding nog lang niet vanzelfsprekend.

Er bleken overigens plannen geweest te zijn om deze sci-fi klassieker een reboot te geven. Al bleek Tom Holland (die er blijkbaar voor gevraagd werd) het niet zo te zien te zitten.

4. Demolition Man | 1993

In de wereld van Demolition Man zijn alle vormen van misdaad uitgebannen en is er ook geen enkele sprake meer van geweld en grof taalgebruik. Dit zorgt er echter wel voor dat de gewelddadige crimineel die uit zijn ´cryogene bevriezing´ ontsnapt vrij spel heeft.

Ondanks dat de meeste mensen de hoeveelheid misdaad graag verminderd zouden zien, gaat de wereld van deze sci-fi film wellicht een beetje te ver. Het lijkt daarom ook totaal niet op onze huidige realiteit.

3. Soylent Green | 1973

De dystopie uit Soylent Green is typische jaren 90 sci-fi. Zo blijkt het tegen de overpopulatie bedachte voedingsalternatief uit de titel uiteindelijk van menselijke lijken gemaakt te zijn. Zoiets bizars is in het echt nog nooit gebeurd, althans niet op zo´n grote schaal. Wel blijft het nog maar de vraag wat voor vlees er in je voorverpakte hamburger zit…

2. Blade Runner (sci-fi topper!) | 1982

Het is lastiger te zeggen wat eigenlijk een vreemdere gedachte is; vliegende auto´s, ruimtekolonies of Atari dat in 2019 nog steeds een enorm groot bedrijf is. Ondanks dat Blade Runner nog steeds een van de beste sci-fi films ooit gemaakt is, waren de voorspellingen uit deze klassieker niet bepaald accuraat.

Of Blade Runner 2049, het vervolg, de toekomst wel goed voorspeld heeft is nog even afwachten. Deze film speelt zich, zoals de titel misschien al deed vermoeden, in 2049 af.

1. Akira (sci-fi anime) | 1988

De in 1988 verschenen animefilm Akira mag dan terecht een klassieker zijn, maar het toekomstbeeld dat er in geschetst werd bleek – gelukkig – geen werkelijkheid geworden te zijn. Zo is er gelukkig nog geen Derde Wereldoorlog uitgebroken en ziet Japan er ook vandaag de dag nog een stuk beter uit dan in deze geanimeerde sci-fi film.

Sci-fi films die wél goede voorspellingen deden

Naast een hoop missers zijn er ook sci-fi films die bepaalde dingen wel goed voorspeld hebben. Een klein overzichtje daarvan kun je in dit artikel vinden. Daarnaast hebben we nog veel meer van dit soort lijstjes en achtergrondartikelen geschreven. Deze zijn te checken in ons films en series overzicht.

Reageer op artikel:
10 Sci-fi films die de toekomst compleet verkeerd voorspelden
Sluiten