admin
admin Tech 3 jan 2018

10 intrigerende true crime documentaires op Netflix die je gezien moet hebben

Hou jij van spanning, mysterie en documentaires? Dan is het genre true crime documentaires perfect voor jou. In de afgelopen jaren worden veel waargebeurde verhalen over verdwijningen, moorden en criminaliteit toegelicht in de vorm van documentaires. De rode draad is vaak: wát is er nou precies gebeurd? Veel misdaden blijven jarenlang onopgelost en dat zorgt voor vraagtekens bij het publiek. Documentairemakers proberen een licht te schijnen op de crimes door intrigerende documentaires over de gebeurtenissen te maken.

Documentaires die je niet meer loslaten

Omdat Netflix niet meer weg te denken is uit onze dagelijkse bezigheden, hebben wij voor jou het platform afgespeurd en 10 true crime documentaires die op Netflix staan op een rijtje gezet. Soms zijn dit documentaires die je in één avond wegkijkt, maar soms zijn het ook volledige docu-series die zo je hele weekend in beslag kunnen nemen (bingewatch alert!) Dus cancel al je plannen dit weekend, want je hebt een date met Netflix!

Dit artikel verscheen als eerste op Froot.nl.

1. The Fear of 13 (2015) – 7,7

Dit is het verhaal van Nick die 23 jaar in de dodencel van de gevangenis heeft gezeten. Een vriendelijke bewaker geeft hem wat boeken en zo ontwikkelt Nick zichzelf, waardoor hij ook het woord triskaidekafobie (angst voor 13) leert kennen. Door de nieuwe kennis kan hij beter zijn levensverhaal vertellen en zorgt hij ervoor dat hij zijn toekomst verandert.

2. The Witness (2015) – 7,1

In 1964 werd Kitty Genovese vermoord op straat in New York terwijl 38 getuigen toekeken en niks deden. Het is nog steeds een raadsel wat er is gebeurd, en 50 jaar later kan haar broer Bill het nog steeds niet laten rusten. In deze documentaire volg je zijn zoektocht naar het verhaal achter de moord op zijn zus.

3. The Keepers (2017) – 8,5

Deze zevendelige serie gaat over de onopgeloste moord op non Cathy en de gruwelijke geheimen die 50 jaar na haar dood nog steeds bestaan. In de serie komen mensen aan het woord die het nog steeds niet los kunnen laten dat de moord niet is opgelost.

4. Little Hope Was Arson (2013) – 6,7

Rondom het jaar 2010 brandden in de ‘bijbelbelt’ van Texas 10 kerken af. Niemand is meer onschuldig en zelfs de duivel wordt als verdachte gezien. Deze documentaire laat zien wat voor impact de branden op de gemeenschap hebben gehad.

5. Team Foxcatcher (2016) – 7,3

John DuPont investeerde veel geld in het Amerikaanse Olympische worstelteam. Dit deed hij door een trainingscentrum te maken op zijn eigen land, genaamd ‘Foxcatcher’. Dave Schultz was op dat moment een van de succesvolste worstelaars van het land en was dan ook close met John DuPont. Zelfs wanneer John zich vreemd begint te gedragen blijft Dave hem verdedigen, met alle gevolgen vandien.

Er is overigens ook een film gemaakt over dit waargebeurde verhaal, die ook te zien is op Netflix. Deze heeft als titel ‘Foxcatcher‘.

6. Making a Murderer (2015) – 8,8

De Amerikaanse Steven Avery heeft 18 jaar in de gevangenis gezeten voor iets wat hij niet gedaan heeft. Twee jaar nadat hij vrij komt, wordt hij opnieuw verdacht en dit keer voor een moordzaak. Er is geen enkel bewijs dat Avery schuldig is en toch wordt hij schuldig bevonden. In deze documentaire zie je hoe zijn zaak eraan toegaat.

7. American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (2016) – 8,5

Deze serie is een docudrama, een documentaire waarbij historische gebeurtenissen worden nagespeeld. De serie gaat over de beroemde moordzaak van O.J. Simpson. O.J. wordt verdacht van het vermoorden van Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman, maar wordt uiteindelijk vrijgesproken.

8. Amanda Knox (2016) – 7,0

De Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox verblijft in Italië, waar zij wordt verdacht van de moord op een andere studente. In deze documentaire vertelt de veelbesproken Amanda haar kant van het verhaal.

9. Casting JonBenet (2017) – 6,3

De moord op de zesjarige missverkiezingswinnaar JonBenét Ramsey in 1996 is in Amerika een veelbesproken zaak. Het meisje werd dood gevonden in de kelder in haar eigen huis in de Amerikaanse plaats Boulder. De documentaire zit op een bijzondere manier in elkaar: het verhaal wordt verteld door middel van inwoners van Boulder, die auditie doen als één van de personages rondom de zaak. Dit zorgt voor een nieuw genre, te omschrijven als documentaire meets drama.

10. NOVA: Mind of a Rampage Killer – 6,1

Wat drijft een seriemoordenaar? In deze aflevering van NOVA wordt onderzocht of wetenschap het gedrag van een moordenaar kan uitleggen.

Wanneer je al deze toppers hebt gekeken hebben we hier nog 21 Netflix documentaires voor je waarvan je een slimmer mens wordt. Ondertussen kun je wachten op deze 17 topseries die dit jaar een nieuw seizoen krijgen. Alstu!

Reageer op artikel:
10 intrigerende true crime documentaires op Netflix die je gezien moet hebben
Sluiten