Milton Broen
Milton Broen Tech 2 aug 2017

11 producten waarvan je niet had verwacht dat Microsoft ze heeft gemaakt

Microsoft heeft al meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van technologie. Het bedrijf kennen we voornamelijk als fabrikant van Windows, telefoons en spelcomputers zoals bijvoorbeeld de Xbox. Ook is bijna iedereen wel bekend met Microsoft Office, ongeveer de meest gebruikte software ooit, waar mensen nog steeds dagelijks mee in contact zijn. Ondanks dat het bedrijf bekend staat om de succesvolle en bekende producten heeft de tech-gigant ook genoeg onbekende producten uitgebracht. Hier zijn elf producten van Microsoft waar jij waarschijnlijk het bestaan niet van af weet.

1. Microsoft broadband networking

In de periode tussen 2002 en 2004 heeft Microsoft een router ontwikkeld die voor een korte tijd het populairste Wifi-product was van de Verenigde Staten. Waar je niet vaak stilstaat bij de router die je in huis hebt komt dit wellicht enigszins als een verrassing.

2. Microsoft Cordless Phone System

Vroeger was het normaal dat telefoons koorden hadden. Draadloos bellen was toen nog helemaal niet aan de orde. Toen draadloos bellen langzaam doorbrak kwam Microsoft in 1998 met een draadloze telefoon. Deze telefoon kon tot negen minuten lang gesprekken opnemen, had PC integratie, stemherkenning, beller-gegevens en meer.

3. Microsoft Digital Sound System 80

Je hebt het mis als je denkt dat een bedrijf als Microsoft niet in de muziek thuishoort. Op 1998 onthulde Microsoft in samenwerking met Phillips hun Digital Sound System 80. Dat is overigens wel de enige speaker die ooit door de fabrikant is gemaakt.

4. Microsoft vingerafdrukscanner

Vandaag de dag zijn we meer dan gewend dat we onze telefoons ontgrendelen door middel van onze vingerafdruk. In 2004 kende Microsoft deze techniek ook al met hun eigen vingerafdrukscanner. De scanner kan tot tien verschillende vingerafdrukken opslaan. Erg revolutionair voor die tijd!

5. Microsoft Surface Hub

De Surface Hub, die de naam van de bekende tablet-lijn kent, is in feite een tablet ter grootte van een schoolbord. Het is dus een interactief schoolbord welke op Windows 10 draait. Er zijn twee modellen: de 55-inch variant met een resolutie van 1080p (6.350 euro) en een 84-inch variant met een 4K-resolutie (18.150 euro).

6. Microsoft Teletubbies spel

In 1997 tot 2000 was Microsoft betrokken bij het maken van Teletubbies-‘speelgoed’ in de vorm van een game. Het was een groot succes want je kon het spel koppelen aan je TV of PC. De game was niet zomaar een game aangezien het een educatieve aard had. Kinderen konden het spel spelen en kregen vragen gesteld waar ze dan ‘ja’ of ‘nee’ op moesten antwoorden. Het is nog steeds onduidelijk waarom Microsoft is gestopt met de productie van deze educatieve games.

7. Zune

De Zune was een rivaal van de iPod. De iPod is echter doorgebroken en heeft de Zune achter zich gelaten. Ondanks het feit dat de hardware van de Zune beter was, was het een nek-aan-nek race tussen Apple’s iPod en Microsoft’s Zune. De productie van de Zune is stil gelegd omdat de aandelen niet zo best liepen. De grootste reden hiervoor is dat de Zune een stukje merkherkenning miste.

8. Microsoft’s verschillende webcams

Microsoft maakt de LifeCam’s al vanaf 2006, maar andere bedrijven zoals Logitech krijgen meer waardering dan Microsoft op dit gebied. De laatste variant, LifeCam Studio, heeft een 8-megapixel sensor die zorgt voor een videoresolutie van 1080p.

9. De Sidewinder

De Xbox heeft Microsoft een hoop bekendheid gebracht onder de gamers. Met de opvolgers van de Xbox (de Xbox 360 en de Xbox One) is Microsoft nog steeds één van de leiders als het gaat om spelcomputers. De voorganger van de Xbox was de SideWinder, welke zijn debuut al in 1995 als onderdeel van PC-gaming maakte. Deze brak echter niet door, maar gelukkig betekende de Xbox wel succes voor het bedrijf.

10. Microsoft Band

Omdat we nu helemaal fan zijn van smartwatches om onder andere onze activiteiten bij te houden heeft Microsoft daar ook op ingehaakt. De Microsoft Band is een fitnessband die het opnam tegen de Fitbit. De Microsoft Band heeft het grote publiek niet echt kunnen bereiken aangezien-ie niet vernieuwend genoeg was. Ook de Band 2 sloeg niet aan.

11. 360-graden videocamera

De RoundTable is ontwikkeld door Microsoft Research en werd in 2007 gelanceerd als een high-end vergaderingscamera. Het gebruikte vijf losse camera’s en spiegels om een overzichtelijk beeld te krijgen van de kamer waar de vergadering plaatsvond. Voor een prijs van ongeveer 2700 euro waren er los van de camera’s ook nog eens zes microfoons aanwezig. In 2009 werd de technologie van de RoundTable overgenomen door Polycom, want die hadden een patent op dit idee. Polycom is inmiddels bekend als de Skype voor zakelijke doeleinden.

Zulke producten maakt Microsoft tegenwoordig

Zo zie je maar weer dat een bedrijf als Microsoft meer heeft gemaakt dan wat wij wisten. Toch is het bedrijf nog steeds bezig met vernieuwende technologie. Inmiddels is Microsoft meer gericht op een product als deze.

Reageer op artikel:
11 producten waarvan je niet had verwacht dat Microsoft ze heeft gemaakt
Sluiten