120Hz: prachtige vernieuwing of onnodige batterijslurper?

Telefoons worden alsmaar beter in elk aspect: en dus ook in de verversingssnelheid. Een hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat alles vloeiender aanvoelt op je telefoon. Telefoons als de Galaxy S20 van Samsung en de Oppo Find X2 Pro beschikken nu al over 120Hz schermen.

En als je er eenmaal aan gewend bent, is er geen weg terug meer voor te stellen. Maar ook deze verbetering kent zijn prijs. Er wordt meer van je telefoon gevraagd en daardoor gaat je batterij sneller leeg. Is deze innovatie daarom onze eindige batterijcapaciteit wel waard?

AnandTech ging op onderzoek uit met 120Hz schermen

Om die vraag te beantwoorden heeft AnandTech uitvoerig onderzoek gedaan met behulp van de nieuwste Samsung toestellen. De resultaten zijn veelzeggend. Een 120Hz scherm blijkt namelijk meer dan 20 procent meer vermogen te verbruiken dan een regulier 60Hz scherm.

Toch doen telefoons met 120Hz schermen het niet slecht in batterijtesten. Dat komt omdat de batterijcapaciteit in zulke telefoons simpelweg groter wordt gemaakt. Het resultaat daarvan is dat de telefoon simpelweg groter en dikker wordt. Geen wonder ook dat onze reviewer de Galaxy S20 Ultra ‘een imposant bakbeest‘ noemde.

battery life 120Hz verversingssnelheid
120Hz schermen vragen meer stroom van je telefoon. (Afbeelding: Anandtech)

Persoonlijke controle

Het is lastig voor te stellen dat iedereen op joekels van telefoons zit te wachten. Daarom zou het mooi zijn als telefoonfabrikanten de keuze overlaten aan de gebruiker. Dat kunnen ze doen door jou te laten kiezen of je een verversingssnelheid van 60, 90, of 120Hz wil hebben. Zo bieden bedrijven alsnog het beste van het beste, zonder dat je batterij daar meteen leeg van gaat. Dan hoeft een goede telefoon ook niet perse gigantisch te zijn en heeft 120Hz alsnog een echte meerwaarde.

De trend van hogere verversingssnelheden lijkt in ieder geval bij te dragen aan de evolutie van de groeiende telefoon. Telefoons hadden immers niet zo lang geleden nog een veel kleiner scherm. Als je benieuwd bent naar die ontwikkeling, lees dan dit artikel.

Reageer op artikel:
120Hz: prachtige vernieuwing of onnodige batterijslurper?
Sluiten