Milton Broen
Milton Broen 30 sep 2015

Let op: 1,3 miljoen fietsen teruggeroepen door gevaarlijke productiefout

Nadat Volkswagen elf miljoen auto’s terug heeft geroepen wegens een groot schandaal is het nu de beurt aan de fietsenwereld om hun producten terug te roepen. 1,3 miljoen fietsen worden teruggeroepen door een ‘simpele’ productiefout. Fietsen van merken als Giant, Specialized en Fuji kennen dit mankement. Het zijn er dan wel minder dan het geval was bij Volkswagen, het is wel één van de grootste terugvorderingen in de geschiedenis van de fiets.

‘Quick Release’ productiefout

Het is eigenlijk niet eens de schuld van de fietsmerken, al zijn ze uiteraard wel verantwoordelijk voor hun eindproduct. Er is namelijk een mankement met een bepaald onderdeel van de fietsen, het Quick Release mechanisme. Dit is een mechanisme waarbij je je band door middel van een hendel snel aan je fiets kunt bevestigen, of er vanaf kunt halen. De hendel waarmee je het mechanisme losmaakt kan in de schrijfremmen terecht komen. Als dit gebeurt terwijl je aan het fietsen bent, zou het fataal voor je kunnen aflopen. Fietsen van de bovenstaande grote merken die tussen 1998 en 2015 zijn gemaakt, zijn door dit probleem getroffen. Het gaat hier dus enkel om de fietsen met schijfremmen zoals de foto hieronder laat zien.

Heeft jouw fiets geen schijfremmen of Quick Release hendel? Dan is er niets aan de hand. Kent jouw fiets ze wel? Dan staat er onder aan dit artikel uitgelegd hoe je zelf kunt checken of-ie potentiële mankementen gaat vertonen. Als je het probleem ervaart moet je direct naar de fietsenmaker gaan of contact opnemen met deze site. Het kan je een heftig ongeluk besparen.

De potlood-truc

Heb jij een schijfrem en een Quick Release hendel, dan is er niet direct nood aan de man. Met deze simpele potlood-truc controleer je gemakkelijk of de fiets moet worden teruggestuurd of veilig is. Alles wat je nodig hebt is de fiets in kwestie en een potlood. Het werkt als volgt:

[accordion title=”De potlood-truc”]

  • 1. Haal de spanning van het mechanisme door hem ‘open’ te maken
  • 2. Pak een potlood
  • 3. Check de ruimte tussen de hendel en de remschijf
  • 4. Past het potlood tussen deze ruimte? Dan is er niks aan de hand. Is dit niet het geval? Dan moet je het mechanisme zo snel mogelijk (laten) vervangen om ongelukken te voorkomen.

[/accordion]

Bekijk de video hieronder voor meer informatie over de potlood-truc en het schandaal.

Maak je normale fiets in een handomdraai elektrisch

Als je van plan bent om een elektrische fiets aan te schaffen, maar je oude fiets niet weg wilt doen is ONwheel jouw oplossing. Hier check je hoe het werkt.

Reageer op artikel:
Let op: 1,3 miljoen fietsen teruggeroepen door gevaarlijke productiefout
Sluiten