Milton Broen
Milton Broen Google 30 sep 2015

15 woorden die alleen ‘Googlers’ begrijpen, maar te gek zijn om te kennen

Google is niet alleen revolutionair op het gebied van technische innovaties. Ook hoe men interne bij Google communiceert is een vak apart en niet voor iedereen weggelegd. Niet voor niets werken er voornamelijk slimme creatieven. Die snappen dingen! Of zoiets. Anyway, om eens in de werkomgeving van ‘Googlers’ te duiken vind je hieronder vijftien benamingen waar jij waarschijnlijk geen flauw idee van hebt wat ze betekenen. Alleen Googlers begrijpen dit, maar is het wel cool om ze te kennen. Want wie weet worden we woorden straks mainstream en spreken we allemaal in deze Google-taal.

1. Plex

Het Googleplex. Dat is de benaming voor de campus van Google die zich in Silicon Valley, Californië bevindt. De naam Googleplex wordt door Googlers afgekort naar Plex.

2. GBike

Het bekende fietsje dat in groten getale op en rond het Googleplex te vinden is. De Gbike is herkenbaar door de felle Google-kleuren die de fiets kent. Wil je weten hoe het er aan toe gaat bij de fietsenmaker van het Googleplex? Check dan Wired.

3. Stan

Stan is een belangrijk onderdeel op het Googleplex. Stan is geen grote Android die je misschien zou verwachten, maar een T-Rex. Waarom er een T-Rex op het complex staat? Als we de verhalen mogen geloven onthoudt Google hierdoor om niet uit te sterven zoals de dinosaurussen dat deden en innovatief te blijven denken.

4. Noogler

De nieuwe werknemers van Google worden bestempeld met de bijnaam; Noogler. Het klink een beetje raar, maar je moet het uitspreken als new-gler. Een leuke bijkomstigheid is dat je een pet krijgt met een propeller erop in de kleuren van het bedrijf.

5. Gayglers

Mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn, worden binnen Google ook wel Gayglers genoemd. Dit bewijst maar weer dat het bedrijf je accepteert ongeacht wat je geaardheid of geslacht is.

6. Greyglers

Greyglers zijn werknemers die veertig jaar of ouder zijn. Niet alle mensen worden na deze leeftijd grijs, maar het is een komische naam voor de oudere werknemers binnen het bedrijf. De bekendste Greygler is waarschijnlijk internet-koning Vint Cerf.

7. Xoogler

Als jij niet meer deel uitmaakt van het bedrijf om wat voor reden dan ook krijg je de bijnaam Xoogler. Dit staat voor ex-Googler. Het is dan wel met de ‘x’ geschreven, maar je spreekt het uit als Zoo-gler.

8. Googlegeist

Het is niet een geest die over het Plex heerst, wat je van zo’n naam zou verwachten. Googlegeist staat voor de test waar Googlers jaarlijks aan deel kunnen nemen. In deze test wordt onder andere gevraagd hoe blij je bent met je manager en met je kwaliteit van het leven. Alhoewel de test niet verplicht is nemen toch negentig procent van alle Googlers deel aan de test.

9. Perf

Perf is een afkorting van perfect, maar binnen het bedrijf staat het voor performance review. Dit is een korte bespreking waarin duidelijk wordt gemaakt welke Googlers worden gepromoveerd of gedegradeerd in positie. Over het algemeen wordt er in een Perf niet aangekondigd welke ontslagen er vallen. Hier heeft Google andere besprekingen voor.

10. TGIF

Dit betekent ‘Thank God It’s Friday’, maar het is ook de naam van de wekelijkse bijeenkomst van alle Googlers op het complex. De meeting die vanzelfsprekend op vrijdag plaats hoort te vinden, wordt momenteel, verwarrend genoeg, altijd op donderdagen gehouden. De Nooglers krijgen tijdens deze meeting ook hun pet met propeller overhandigd. Hieronder zie je een oude video van een TGIF meeting in 1999.

11. Jolly Good Fellow

Googler Chade-Meng Tan is Sinterklaas niet, maar hij weet wel hoe hij mensen blij moet maken. De Google-medewerker met de bijnaam Jolly Good Fellow is een genie binnen het bedrijf. Inmiddels is hij veranderd in een persoonlijke coach die je helpt als je in de knoop zit met bepaalde zaken. Meer informatie over Chade-Meng Tan vind je in dit artikel.

12. Tech Stop

Als je problemen hebt met de apparatuur kun je altijd terecht bij Google’s Tech Stop. De Tech Stop zorgt ervoor dat computers weer functioneren zoals ze zouden moeten functioneren. Dit is overigens niet alleen op het Googleplex, maar in elk kantoor van Google. Logisch!

13. 20% time

Google staat toe dat je twintig procent van je werktijd bezig mag zijn met iets anders dan projecten voor werk. De 20% time pakt goed uit voor Google. Tijdens deze ‘vrijetijdsbesteding’ zijn grote dingen zoals Gmail, Google News en AdSense bedacht.

14. GUTS

GUTS heeft niets te maken met het menselijk lichaam van de Googlers zoals de naam misschien doet klinken. Het is een afkorting van Google Universal Ticketing Systems. Waar Googlers alles kunnen bijhouden over de problemen die zich binnen het bedrijf voor doen.

15. FixIts

FixIts is een manier van Google om achterstallige onderwerpen weer op te pakken. Voorheen waren dit 24-uurs bijeenkomsten, maar FixIts is veranderd naar een korter event om projecten weer in te halen of opnieuw op te pakken. Hier lees je alles over FixIts.

Bonus: Dit zegt een Xoogler over hoe het er echt aan toe gaat bij Google

Als je denkt dat Google het walhalla is zoals het wordt omschreven heb je het volgens Xooglers (ex-Googler) bij het foute eind. Dit zeggen de ex-werknemers over hoe het er echt aan toe gaat binnen het bedrijf.

Reageer op artikel:
15 woorden die alleen ‘Googlers’ begrijpen, maar te gek zijn om te kennen
Sluiten