Ilona Braam
Ilona Braam Apps 27 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze 17 apps uit de App Store moet je onmiddellijk verwijderen

Hoewel er behoorlijk wat apps bestaan die je leven een stuk spannender en aangenamer maken, zijn er helaas ook applicaties die het tegenovergestelde lijken te doen. En hoewel app winkels, zoals bijvoorbeeld Apple’s App Store, maatregelen treffen om geen dubieuze apps toe te laten, gebeurt het soms toch dat ze door de test komen.

Zo liet de beveiligingsfirma Wandera afgelopen donderdag weten dat 17 apps in de App Store geïnfecteerd zouden zijn met clicker trojan malware. De geïnfecteerde apps zouden gebruikt worden om advertentiefraude te plegen door veelvuldig verbinding te maken met advertentienetwerken of websites.

Geld verdienen met nep clicks

Zoals we weten valt er online behoorlijk wat geld te verdienen met advertenties. Zo kun je met een site of website bijvoorbeeld geld binnenharken door bezoekers door te loodsen naar adverteerders. En dat is precies wat de geïnfecteerde App Store applicaties doen, maar dan zonder dat de gebruiker het door heeft.

iPhone App Store
Bron: Unsplash / Sara Kurfeß (Afbeelding: Sara Kurfess)

Dubieuze programma’s uit App Store

Inmiddels heeft Apple de frauduleuze apps uit de App Store verwijderd, maar het zou natuurlijk kunnen dat je één van de 17 dubieuze applicaties nog op je smartphone of tablet hebt staan. Het gaat om de volgende apps: Around Me Place Finder, BMI Calculator – BMR Calc, CrickOne – Live Cricket Scores, Daily Fitness – Yoga Poses, Dual Accounts, Easy Contacts Backup Manager, EMI Calculator & Loan Planner, File Manager – Documents, FM Radio – Internet Radio, Islamic World – Qibla, My Train Info – IRCTC & PNR, Ramadan Times 2019, Restaurant Finder – Find Food, RTO Vehicle Information, Smart GPS Speedometer, Smart Video Compressor en Video Editor – Mute Video.

Ook persoonlijke gegevens?

In eerste instantie lijken de apps niet al te snode dingen te doen met gebruikers zelf. Toch zou het wat ernstiger kunnen zijn dan “alleen maar” wat advertentiefraude. Zo zouden alle 17 de apps communiceren met dezelfde server, die toevallig dezelfde server is die ook een rol heeft gespeeld met betrekking tot dubieuze Android apps. In het geval van de Android apps werd helaas ook informatie over de gebruiker naar de server verstuurd, zoals het gebruikte toestel, uit welk land de gebruiker afkomstig was en verschillende configuratie details. Tot nu toe is het de Wandera researchers nog niet gelukt om de encryptie van de communicatie met de server te ontcijferen.

Net zoals er dubieuze en fijne apps in de App Store te vinden zijn, zijn er ook betaalde en gratis applicaties. Mocht je toe zijn aan wat nieuwe games, zijn dit de vijf populairste gratis spelletjes in de App Store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Reageer op artikel:
Deze 17 apps uit de App Store moet je onmiddellijk verwijderen
Sluiten