Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 22 aug 2018

‘Draadloos opladen wordt twee keer sneller bij nieuwe iPhone(s)’

Lange tijd was het technisch gezien mogelijk om smartphones draadloos te laten opladen, maar smartphonemakers leken totaal niet geïnteresseerd in het implementeren van de feature. Op een gegeven moment verschenen de eerste Android toestellen met de mogelijkheid draadloos op te laden en tegenwoordig is het een gangbare feature geworden. De iPhone kunnen we vanaf vorig jaar draadloos opladen, sinds de komst van de iPhone 8 en X. Apple lijkt echter nog niet helemaal tevreden erover en volgens een nieuw bericht uit de China Times zou het draadloos opladen van de nieuwe iPhones een stukje sneller gaan.

Draadloos opladen handig, maar langzaam

Toen de iPhone 8 en X lanceerden, kon je draadloos opladen tot een vermogen van 5 watt. Dat was wel heel langzaam en sinds de iOS 11.2 update wordt 7,5 watt draadloos opladen ondersteund. Helaas laadt je iPhone zelfs na deze verbetering nog steeds behoorlijk langzaam op. Dat is op het moment het grote nadeel van het draadloos opladen van je iPhone. Het is misschien wel makkelijker om je toestel gewoon ergens op te leggen, maar volgens het bericht uit China Times zou de 7,5 watt draadloze oplader zelfs nog langzamer werken dan een 5 watt oplader met draad.

iPhone X draadloos opladen

Nieuwe lader spoel sneller maar dikker

De reden dat het draadloos opladen op het moment zo langzaam zou gaan, zou te maken hebben met de gebruikte spoel. Dat zou bij de huidige iPhone 8 en X een flexibele printplaat zijn, welke als voordeel heeft erg dun en licht te zijn. Het nadeel is echter dat het inefficiënt is en gevoelig is voor overhitting. Volgens het Chinese rapport zou Apple dit jaar voor een koperen draadspoel gaan bij ten minste één van de nieuwe iPhones. Dit zou 10 watt tot 15 watt draadloos opladen mogelijk maken. Maar helaas is het nadeel van de nieuwe spoel weer dat hij iets dikker zou zijn dan een flexibele printplaat spoel.

Het rapport geeft dus aan dat minstens één van de toestellen sneller gaat opladen. Het meest logische zou zijn dat de nieuwe iPhone X en X Plus de nieuwe spoel krijgen en dat het goedkopere toestel uitgerust wordt met de langzamere spoel of helemaal niet draadloos opgeladen kan worden. In september zullen we het weten en worden de nieuwe toestellen onthuld. Dit is wat we tot nu toe verwachten van de iPhone X Plus.

9to5Mac

Reageer op artikel:
‘Draadloos opladen wordt twee keer sneller bij nieuwe iPhone(s)’
Sluiten