Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 dec 2018

Recordjaar: 2019 wordt het jaar van Huawei en Xiaomi

Huawei heeft het de laatste tijd pittig op politiek vlak, maar dat zie je niet terug in de verkoopcijfers van de fabrikant. Het Chinese bedrijf gaat dit jaar een persoonlijk record vestigen met meer dan 200 miljoen verscheepte smartphones.

Huawei en Xiaomi in 2019

Daarmee is Huawei on track om zijn uiteindelijke doel te bereiken: in 2022 Apple en Samsung inhalen. Oftewel, de grootste smartphonefabrikant ter wereld worden. Diezelfde twee concurrenten kampten in 2018 met teruglopende verkoopcijfers, terwijl Huawei juist recordaantallen scoorde.

Voor Xiaomi geldt hetzelfde. Beide Chinese bedrijven zijn totaal verschillend, maar scoren wel allebei wereldwijd in dezelfde segmenten. Met zeer lage prijzen en innovatieve features drukken ze de midrangers en budgetmodellen van de concurrentie weg. Voor zover die überhaupt anno 2018 nog goedkopere modellen uitbrengen.

Die trend gaat in 2019 doorzetten, zo verwachten beide spelers. Zowel Huawei als Xiaomi verwachten in 2019 nog eens een groei van 20 procent neer te gaan zetten. Bovenop een al verbluffend recordjaar, waarin de concurrentie kampte met teruglopende verkopen.

De lat ligt dus extreem hoog, maar het momentum is aanwezig. In het geval van Huawei kunnen de politieke spanningen nog wel voor een drempel gaan zorgen, maar de afzetmarkt blijft desalniettemin gigantisch. Juist in de segmenten waarin de Chinese fabrikant koning is, met gigantische groeimarkten als India.

OPPO en Vivo

OPPO en Vivo zijn minder optimistisch, de twee zusterbedrijven die tevens bij OnePlus horen. Volgens DigiTimes verwachten zowel OPPO en Vivo amper groei voor 2019. Dat beweert de publicatie op basis van vermeende bronnen binnen het bedrijf. Diezelfde bronnen wijzen op het “zwakke momentum in het ontwikkelen van de internationale afzetmarkt en een teruglopende vraag in China zelf.”

Xiaomi hoopt naar verluidt in 2019 150 miljoen smartphones te verschepen, terwijl Huawei met een groei van 20 procent op 240 miljoen uitkomt. Apple geeft niet langer dergelijke verkoopcijfers vrij, maar de kans is groot dat de techgigant in 2019 na de tweede plek ook de derde plek wereldwijd op moet gaan geven.

Voorlopig blijft het allemaal echter bij targets en voorspellingen. Blik met ons terug op 2018 en check de beste smartphones van dit jaar.

DigiTimes

Reageer op artikel:
Recordjaar: 2019 wordt het jaar van Huawei en Xiaomi
Sluiten