Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 24 nov 2020

21 december zie je iets heel bijzonders vanaf de Aarde

Weet je al wat je 21 december gaat doen? Net voor kerst kun je namelijk gaan genieten op Aarde van iets bijzonders in de lucht.

Waarschijnlijk zit je in de dagen voor kerstmis al helemaal in de kerstsferen. Waarschijnlijk kijk je zoetsappige romcoms tussen Lord of the Rings door en ben je al volop bezig met de aankopen voor onder de boom en het voorkoken van het kerstdiner. Heb je wat tijd over? Kijk dan eens de lucht in, want daar staat iets bijzonders te wachten.

Jupiter en Saturnus dichtbij de Aarde

Er gebeurt namelijk iets dat maar een keer in de ongeveer 20 jaar voortkomt. Tijdens de nacht van 21 december kun je de twee grootste planeten in ons zonnestelsel zien zoals amper gebeurt: Jupiter en Saturnus. Ze zijn zo dichtbij dat je ze gewoon vanaf de Aarde in een oogopslag kunt bekijken.

Het wordt een bijzonder gezicht, aangezien de twee grote gasreuzen normaal ver van onze Aarde vandaan staan. Doordat ze lange banen rond de zon draaien, gebeurt het niet zo vaak dat ze relatief dicht bij de Aarde zijn.

Een unieke situatie

Het is al helemaal vrij uniek dat ze zo dichtbij staan zoals dat op 21 december is. De laatste keer dat de twee planeten zo dicht bij elkaar en dichtbij de Aarde zijn dateert alweer uit 4 maart 1226, vertelt Patrick Hartigan van Rice University aan BGR. Er is dan ook de zogenaamde ‘dubbelplaneet’ te zien.

Natuurlijk ben je wel afhankelijk van de weersomstandigheden, aangezien het heel lastig wordt als het bewolkt is. Ook is de plaats op Aarde van belang. Op de evenaar zijn Jupiter en Saturnus het best te zien.

Op 21 december is dat dus het best en zie je de zogenaamde dubbelplaneet zoals eerder benoemd. De twee staan dan ook zo dicht bij elkaar dat het lijkt alsof het een planeet is. Het verschil is dan 1/5 diameter van de maan.

Met een telescoop zie je alles natuurlijk nog beter. Dan kun je naast de planeten zelfs een aantal van de grootste manen rondom Jupiter en Saturnus te zien.

Reageer op artikel:
21 december zie je iets heel bijzonders vanaf de Aarde
Sluiten