Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 20 dec 2018

‘Nieuw patent wijst op iPhone met aanraakgevoelige achterkant en meer’

Hoewel de patenten een hoop gedoe met zich meebrengen, is het voor bedrijven als Apple belangrijk om hun innovaties vast te leggen. Wanneer een patent wordt toegewezen, wordt het voor concurrentie moeilijker om soortgelijke producten of technieken te ontwikkelen. Een nadeel van patenten is echter dat nieuwste innovaties en ideeën sneller uitlekken. Het is namelijk niet mogelijk om patenten voor eeuwig geheim te houden. Deze week zijn er 37 patenten aan Apple toegewezen, die interessante innovaties aan het licht brengen.

iPhone met aanraakgevoelige achterkant

We verwachten niet dat Apple snel meegaat in de trend van opvouwbare smartphones. Ook een iPhone met twee schermen gaat ‘m, wat ons betreft, niet snel worden. Maar een patent wijst dat Apple experimenteert met het idee om de achterkant van een iPhone te voorzien van een aanraakgevoelige oppervlakte. In het patent wordt een elektronisch apparaat beschreven waarbij content, dat aan de voorkant wordt laten zien, wordt beïnvloedt door input via de touch-sensoren aan de achterkant.

Apple iPhone Xs Max review

Geloofwaardige toepassing

Lang niet alle technieken die in een patent worden omschreven worden in producten voor de consument gebruikt. Sommigen zijn simpelweg niet overtuigend genoeg. Toch zien we het wel gebeuren dat de achterkant van de iPhone wordt ingezet als input-vlak. Denk alleen al aan het omslaan van een pagina in je e-book, het doorspullen in een film of het tikken op het scherm in een game. En dat alles zónder het scherm (deels) met je hand te bedekken.

AirPower, aanraakgevoelige stof

Verder wordt in deze serie toegewezen patenten beschreven hoe software moet voorkomen dat apparaten op die op AirPower liggen, gevoelige informatie met elkaar delen. Ook heeft Apple een patent toegewezen gekregen waarin een ‘slimme stof’ wordt omschreven. Deze stof, geïntegreerd met een afstandsbediening, kan aanraakgevoeligheid omzetten in acties.

Hoewel patenten niet garant staan voor innovatie in toekomstige producten, zal een deel van de omschreven technieken waarschijnlijk wel in productie worden genomen. Wat voor innovatie zie jij graag in toekomstige producten van Apple?

Reageer op artikel:
‘Nieuw patent wijst op iPhone met aanraakgevoelige achterkant en meer’
Sluiten