Ilona Braam
Ilona Braam Home 29 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Voor minder dan 4.000 euro is dit 3D-geprinte huis binnen een dag gebouwd

We leven in een tijd dat 3D-printers steeds vaker worden ingezet voor uiteeinlopende projecten. Zo bestaan er bijvoorbeeld auto’s met 3D-geprinte onderdelen en zijn we zelfs bezig met het 3D-printen van voedsel. Ook in de bouwsector zien we steeds meer 3D-print projecten verschijnen, waaronder het huisje van ICON en New Story dat binnen een dag is gebouwd en 4.000 dollar kost.

Negen miljard mensen zonder fatsoenlijk onderkomen

ICON en New Story hebben de handen ineengeslagen om te komen met een oplossing voor het huisvestingprobleem. Zo’n negen miljard mensen op aarde zouden namelijk geen fatsoenlijk onderkomen hebben en het lijkt erop dat de 3D-printer ons daarmee zou kunnen helpen. 3D-geprinte huizen komen namelijk met verschillende voordelen ten opzichte van traditionele huizen.

ICON 3D-geprint huis

Voordelen 3D-geprint huis

Jason Ballard, mede-oprichter van ICON, legt uit dat het materiaal ten eerste zorgt voor een betere thermische kwaliteit en een hogere thermische massa dan we vinden bij traditioneel gebouwde huizen. Hierdoor zou warmte bijvoorbeeld beter wordt opgenomen. Ook zou er veel minder afval bij het proces komen kijken en zouden er meer mogelijkheden zijn. De grootste voordelen zijn echter dat de prijs een stuk lager is en het bouwen veel sneller kan gebeuren.

ICON 3D-geprinte huizen

Eerste project in El Salvador

Het huis in de bovenstaande foto is geprint met een mobiele 3D-printer van ICON, de Vulcan, en staat in Austin, Texas. De printer is ontworpen om te kunnen functioneren in gebieden waar drinkwater niet voorradig is en waar je niet altijd kunt rekenen op de aanwezigheid elektriciteit. De bedoeling is om de printer in eerste instantie in te zetten in El Salvador, waar in het tweede kwartaal van 2019 honderd huizen gebouwd zullen worden. Mocht je dit project willen steunen, kun je via de crowdfunding campagne een donatie doen.

Natuurlijk kun je ook thuis lekker zelf aan de slag gaan met 3D-prints en hoewel het geen levensgroot huis zal worden, kun je met Polaroid’s compacte printer toch ook uit je dak gaan en zelfs de vooruitgang van je prints bijhouden dankzij de wifi camera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Froot

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Voor minder dan 4.000 euro is dit 3D-geprinte huis binnen een dag gebouwd
Sluiten