Jelle van Es
Jelle van Es Tech 6 mrt 2018

Deze caravan is in negen dagen 3D-geprint

Als jij het heerlijk vindt om met de ouderwetse sleurhut in de zomer naar Frankrijk te rijden, maar wel eens een unieke caravan wilt hebben, dan hebben we goed nieuws. Een team in Canada is er in geslaagd om een volledige caravan te 3D printen. En dan hebben we het niet over het plaatje waarmee je dit artikel wellicht opende. Dat is namelijk een schaalmodel, die moest bewijzen dat het mogelijk was.

3D geprinte caravan

In het volledige model, dat momenteel in Canada ter display staat, kun je gewoon staan en zitten. Het ontbreekt hem nog aan apparatuur, zoals een kookstel en een koelkastje. Je kunt dus nog niet helemaal goed je Hollandse kaas meenemen om dat te raspen en te strooien over de pasta die je kookt. Het is dus nog altijd een patatje met gebraden kip bij de snackbar halen (ja, ondergetekende heeft jarenlang gekampeerd). De caravan heeft ook voordelen. Zo is de kans zeer klein dat er lekkage ontstaat, omdat geheel gemaakt is van één stuk. Ook is de kans kleiner dat er een rottings- of roestproces ontstaat.

Caravan
Caravan
Caravan

Het gaat nog wel even duren voordat je een caravan als deze te koop is. Op dit moment is het duidelijk een geval van het laten zien van de mogelijkheden van 3D-printen. Zo heeft het bijvoorbeeld een dag of negen geduurd voordat de caravan klaar was met printen en dan moet je daarna dus nog materialen gaan inbouwen. Dat is een nogal traag proces in vergelijking met caravans die in de fabriek in elkaar worden gezet. Daarnaast oogt het op dit moment nogal lelijk. Een caravan is nooit een mooi ding om achter je auto te hebben, maar dit is wel echt heel lelijk. Dan hebben we toch liever dit monster die je handig uit elkaar kunt schuiven en zo hem wat meer luxer maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze caravan is in negen dagen 3D-geprint
Sluiten