Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Home 14 apr 2018

Dit duurzame huis is gemaakt met een 3D-printer: deze wil je Airbnb’en

Het is de droom van sommigen van ons om ooit rustig in een hutje op de hei te wonen. Zonder al te veel gedoe en de drukte van de stad. Nieuwe technieken kunnen deze mensen in de nabije toekomst waarschijnlijk helpen om helemaal off-the-grid te leven. Denk aan figuren geprint met een 3D-printer, maar dan groter. Veel groter.

Print een huis met een 3D-printer

Het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill, en een team van de University of Tennessee zijn een samenwerking aangegaan om een van de grootste objecten te maken die met een 3D-printer is gemaakt: een huis.

Het object dat is gemaakt heet ”Additive Manufacturing Integrated Energy structure” (afgekort AIMIE 1.0), is een object dat volledig is gemaakt met een 3D-printer. De designers geven met dit project een klein kijkje in het off-the-grid mobiele leven dat wellicht in de toekomst mogelijk is.

3D-printer

Let the sun shine

Het 3D-geprinte huis ziet er nog niet heel leefbaar uit, maar er is zeker wel nagedacht over de mogelijkheden er van. Het object is namelijk een duurzaam huis en auto in een (dat noemen we tegenwoordig vaak een camper..), die zowel elektriciteit kan opwekken als als energiebron fungeren.

Aan de binnenkant van de hypermoderne camper vind je een koelkast, lichten en een kraan die allemaal werken op zonne-energie. Als de apparaten niet aan staan dan wordt de elektriciteit van de zonnepanelen opgeslagen in de accu van het huis. De auto is ook voorzien van een batterij en generator die het huis kan voorzien van energie als de zon niet schijnt.

3D-printer

De toekomst van duurzaam wonen?

Duurzaamheid is een rode draad in het project. Met een 3D-printer kun je namelijk iets ontwerpen en precies zo uitprinten, waardoor er dus geen afval overblijft. Het zal nog wel een tijd duren voor AIMIE 1.0 te koop is, als hij überhaupt op de markt verschijnt. Het blijkt in ieder geval dat de mogelijkheden voor het printen van objecten met een 3D-printer nog lang niet uitgeput zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit duurzame huis is gemaakt met een 3D-printer: deze wil je Airbnb’en
Sluiten