Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 02/02/2019

Niks laag voor laag: deze 3D-printer print het hele object één keer

Tegenwoordig is het helemaal niet zo raar als iemand een 3D-printer thuis heeft staan. De dingen zijn inmiddels erg compact te krijgen en natuurlijk is het leuk om thuis allerlei objecten zelf te printen. 3D-printers komen in allerlei verschillende vormen en maten, maar iets dat ze bijna allemaal wel hetzelfde doen, is je object laagje voor laagje opbouwen. De Amerikaanse universiteit UC Berkeley is echter bezig met een nieuwe printer, die alles een stuk sneller doet. In plaats van laag voor laag bezig te gaan, wordt het hele object min of meer in één keer geprint.

Projector en ronddraaiende cilinder

Hoe werkt dat precies? Hayden Taylor van UC Berkeley legt het eenvoudig uit. Je hebt als het ware een projector, die je koppelt aan een computer en hiermee wordt het beeld van wat je wilt printen geprojecteerd. Die projectie komt terecht op een ronddraaiende cilinder met daarin 3D-print hars en door het licht wordt de hars precies zo gevormd als het beeld dat je aan het projecteren bent.

3D-Printer UC Berkeley

Voordelen Berkeley 3D-printer

Helaas zijn ze nog in de testfase en ziet het er niet naar uit dat we er binnen een maand al ermee aan de slag kunnen. Dat is jammer, want deze methode komt met verschillende voordelen. Zo is het natuurlijk een stuk sneller om je 3D-objecten te printen, maar daarnaast is het bijvoorbeeld ook een stuk makkelijker om meteen holtes in objecten te printen.

3D-Printer UC Berkeley

Printen om objecten heen

Verder zou je ook meteen kunnen printen om objecten heen. Dat laatste demonstreert de universitent door een handel rondom de basis van een schroevendraaier heen te printen. Het resultaat is nog niet helemaal wat het zou moeten zijn, maar het eerste begin is er. Als laatste zou het eindresultaat ook een stuk gladder zijn dan bij je standaard printer, die laag voor laag werkt.

Vorig jaar verscheen er een andere 3D-printer die zich weer richtte op iets anders, namelijk breien. Deze breiende 3D-printer maakt breien weer helemaal hip, soort van.

Techcrunch

Reageer op artikel:
Niks laag voor laag: deze 3D-printer print het hele object één keer
Sluiten