Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Fotografie 27 nov 2014
Leestijd: 1 minuut

3D-printer maakt contactlens met ingebouwde LED-display

Knap werk van de University of Princeton! Onderzoekers hebben een 3D-printer ontwikkeld die contactlenzen maakt met ingebouwde, piepkleine LED-lampjes. De LED-lampjes zijn zogeheten ‘quantum dots’: minuscule nanokristallen. De ‘bedrading’, hoewel die term niet echt recht doet aan de schaal, bestaat uit nano-zilverdeeltjes en de lens zelf uit een polymeer dat alles op zijn plaats houdt.

 
De lens wordt in vijf laagjes geprint: de laag ‘quantum dots’ bestaat uit nanokristallen van cadmiumselenide. Zodra deze in aanraking komen met elektronen lichten ze op (de kristallen worden tussen twee geleidende lagen geprint), waardoor je ze kunt zien. Een contactlens waarop je boodschappen en berichten kunt ontvangen ligt dus in het verschiet, maar volgens de onderzoekers kunnen we daar nog behoorlijk lang op wachten.

 
Op het moment kost het activeren van de quantum dot nog te veel energie om veel nut te hebben. Een ander probleem is dat cadmiumselenide uiterst giftig én kankerverwekkend (en dus verboden) is… geen spul waarvan we zeggen: ‘Yes! Stop maar lekker in m’n oog!’ Toch kan het op de lange duur wel erg interessant zijn. Een Google Glass ín je oog!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
3D-printer maakt contactlens met ingebouwde LED-display
Sluiten