3D-voedselprinter biedt oplossingen voor ruimtevaart en overbevolking

Waar zijn die slimme NASA-wetenschappers nu weer mee bezig? Een ruimteschip dat naar Mars kan vliegen? Uitklapbare gebouwen voor op de maan? Neen! Ze werken aan een 3D-printer die… pizza’s uitprint!?

Echt waar, maar dat is minder vreemd dan het in eerste instantie klinkt. De ‘voedselprinter’ is in eerste instantie bedoeld voor astronauten op lange ruimtereizen, of misschien wel een basis op de maan of Mars. Daar heb je op donderdagochtend nu eenmaal geen markt met verse groente. De printer werkt met gevriesdroogd poeder, waar water aan toe wordt gevoegd. Het voordeel daarvan is dat de ingrediënten wel 30 jaar goed kunnen blijven. Hieronder zie je hoe een 3D-printer een stuk chocolade repliceert.

Op de langere termijn denkt de uitvinder, Anjan Contractor, dat de 3D-printer de hele wereldbevolking kan voeden. Volgens schattingen leven er in het einde van deze eeuw 12 miljard mensen op de planeet, dus vers eten is er dan wellicht niet meer bij… In de supermarkt koop je dan verschillende soorten gedroogd poeder, je kiest een recept uit en de 3D-printer maakt iets wat er op lijkt, aangepast op het dieet dat het beste bij je past. TNO maakte er al een studie van:

Het recept voor de ‘astronautenpizza’ is trouwens al bekend! Eerst wordt een bodem van deeg geprint, daarna gaat er tomatensaus overheen, met als finishing touch een ‘laag proteïne’. Voorlopig houden we het nog even bij een quattro stagioni.

Elke dag de leukste artikelen in je Facebook? Like Want!

 

Reageer op artikel:
3D-voedselprinter biedt oplossingen voor ruimtevaart en overbevolking
Sluiten