Dennis Mons
Dennis Mons Tech 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

4 handige tips om meer uit je elektrische fiets te halen

Het aantal e-bikes in Nederland neemt explosief toe. Vorig jaar nog werden er ruim 700 duizend stuks verkocht. Enerzijds logisch, want een elektrische fiets is fijn, maar aan de andere kant: ze zijn prijzig. Met deze vier tips haal je het meest uit je nieuwe fiets.

De verkopen van e-bikes knallen in Nederland door het dak. De elektrische fiets werd in eerste instantie populair bij het oudere publiek, maar inmiddels zijn er talloze en zéér hippe modellen verkrijgbaar.

Elektrische fiets kan zeer prijzig zijn

Het punt is wel: ze zijn niet goedkoop. Een instapmodel of een tweedehands fiets is wellicht te vinden voor rond de 500 euro. Maar voor luxere, klassieke modellen zoals die van Gazelle of de hippe fietsen van VanMoof en Cowboy betaal je al snel 1.500 euro of het dubbele. Maar met deze tips kan je zuiniger zijn op je stalen ros.

elektrische fiets, Cowboy
De Cowboy is een stoer fietsje. (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

#1 Schakel terug als je langzamer rijdt

Op het moment dat je gaat stoppen, is het verstandig om terug te schakelen. Dit helpt op meerdere manieren: ten eerste komt je elektrische fiets sneller op gang als je weer gaat fietsen. Daarnaast is het ook beter voor je versnellingen omdat de elektrische motor flink wat kracht erop kan zetten als je in een te hoge versnelling zit.

#2 Trap langzamer bij het schakelen

Hetzelfde geldt ook voor het schakelen naar een hogere of lagere versnellingen tijdens het fietsen. Een elektrische fiets is zeker geen zwak apparaat, maar versnellingen en kettingen krijgen een hoop te verduren door de hulpmotor. Trap dus gewoon wat langzamer zodat de ketting relatief voorzichtig naar een ander tandwiel gaat.

#3 Rem eerder op een e-bike

Het moge duidelijk zijn dat je snel gaat op een elektrische fiets. Officieel zelfs zo’n 25 km/u (check hier de regels). Niet alleen is het dus veiliger om meer op je hoede te zijn (menig voetganger kan beamen dat sommige fietsers geen idee hebben hoe hard ze gaan), maar het heeft ook een ander voordeel. Je remmen worden behoorlijk gespaard.

#4 Vergeet je elektrische fiets niet op te laden

Deze tip is eigenlijk ook wel meer een gemakstip. Vergeet niet je batterij op te laden. Hoewel je nog prima naar huis kunt fietsen als je accu leeg is, zijn die dingen behoorlijk zwaar. Tel daarbij ook nog eens het gewicht op van het frame, en dat wordt flink trappen op je elektrische fiets.

elektrische fiets batterij

Overigens raden fabrikanten sowieso af dat je je batterij helemaal leeg laat lopen. Het kan invloed hebben op de levensduur van je accu. En mocht je even een tijdje niet gaan fietsen, laad dan je batterij op tot 60%. Lithium-batterijen gaan dan veel langer mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
4 handige tips om meer uit je elektrische fiets te halen
Sluiten