45.000 Android-toestellen slachtoffer van nieuwe malware

Niet alleen op je pc moet je goed oppassen met wat je installeert. Ook op je smartphone kun je de fout in gaan. Naar verluid zijn er 45.000 Android-toestellen die het slachtoffer zijn geworden door een nieuwe malware.

Het gaat om xHelper, wat een zogenaamde Trojan malware of virus is. Het is een irritante malware, omdat hij over de mogelijkheid beschikt om zichzelf weer te installeren wanneer je hem als gebruiker handmatig hebt verwijderd.

Lastige malware voor Android-toestellen

De 45.000 Android-toestellen waarop hij te vinden is, komen voornamelijk uit markten als de Verenigde Staten, India en Rusland. In mei van dit jaar werd hij voor het eerst gedetecteerd en sindsdien blijkt hij dus hardnekkig te groeien. xHelper is nu te vinden in de top tien van meeste malwares die je op een smartphone vindt. En doordat hij moeilijk is te verwijderen, is de kans groot dat dat aantal alleen maar gaat oplopen. Per dag raken zo’n 131 nieuwe toestellen geïnfecteerd met de malware.

Malware
Een Matrix-achtig plaatje om aan te tonen dat we het over malware hebben (Afbeelding: Markus Spiske)

xHelper kan zichzelf erg goed verstoppen voor de gebruiker en op de achtergrond downloadt hij dan andere schadelijke apps en toont hij advertenties die je dan moet wegklikken. Het is niet duidelijk waar hij vandaan komt en wat de toekomst gaat zijn van de malware. Op dit moment is het vooral een vervelend programmaatje dat op de achtergrond voor wat gedoe zorgt, maar het lijkt er niet op dat hij uit is op gevoelige informatie. Dat kan echter op een later moment nog wel geactiveerd worden, waardoor het dan echt een probleem is en er voor kan zorgen dat je accountinformatie op straat komt te liggen.

Als je hem hebt, dan helpt een factory reset dus niet, omdat hij zichzelf opnieuw kan installeren. Om dit te voorkomen is het echt het verstandigst om je qua downloads te concentreren wat je op de Google Play Store vindt. Wil je meer lezen over malware en de gevaren daarvan? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
45.000 Android-toestellen slachtoffer van nieuwe malware
Sluiten