Rutger Houweling
Rutger Houweling Smart Home 11 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom een 4K-televisie met HDR-ondersteuning voor een betere kijkervaring zorgt

Sta je op het punt om een nieuwe 4K-televisie aan te schaffen? Leuk, maar waar kies je in het veelzijdige aanbod voor? Kies je voor OLED of LED en wat heeft HDR (High Dynamic Range) aan de kijkervaring toe te voegen? Met dit artikel willen we vooral de toegevoegde waarde van HDR aanstippen.

HDR (High Dynamic Range) zorgt voor een échte bioscoopervaring

Het begrip 4K-televisie kennen we ondertussen. 4K heeft namelijk alles te maken met de beeldresolutie. Het gaat om een beeldresolutie van 3840 bij 2160 pixels (viermaal hoger dan Full HD). Simpelweg krijg je meer pixels te zien waardoor je meer details op je televisie kunt waarnemen. Dat is dus duidelijk. Maar waarom zou je voor een 4K-tv met HDR-ondersteuning kiezen?

OLED-televisies gaming Panasonic

High Dynamic Range heeft alles te maken met de kleur, contrast en helderheid van het beeld. Waar 4K meer details biedt, kunnen 4K HDR-televisies óók een breder kleurbereik bieden. Datzelfde geldt voor een verbeterde helderheid én meer subtiele gradaties tussen diepzwart en wit. Hiermee krijg je, in vergelijking tot de huidige tv’s die van het 30 jaar oude Standard Dynamic Range meetsysteem zijn voorzien, een meer realistisch en natuurlijker beeld. Een beeld dat te vergelijken is met hoe jouw ogen de echte wereld zien.

De soepelere kleurweergave van High Dynamic Range-televisies komt doordat beelden met 10-bit kleuren worden weergegeven. Dit is wellicht een technisch detail, maar 10-bit High Dynamic Range biedt 1024 tinten. De hoeveelheid kleurgradatie die je kunt zien is hierdoor een stuk groter. De normale 8-bit tv’s hebben een maximaal bereik van 220 tinten.

HDR werkt verslavend

Om even een voorbeeld te noemen, bij Standard Dynamic Range (SDR) wordt een blauwe hemel vaak wit getoond. HDR kan bij helder verlichte scènes alsnog meer kleuren laten zien. Niet voor niets geloven sommigen dat HDR de grootste innovatie sinds de invoering van kleur is. Of het de grootste innovatie sinds de invoering van kleur is zullen wij niet zo snel benoemen, maar fan zijn we zeker. Als je eenmaal aan HDR gewend bent, dan is het moeilijk om terug te gaan.

HDR

Hoe zit het met de content?

Een 4K HDR-televisie is natuurlijk pas écht interessant als de content hierop aansluit. Tv-zenders willen dan ook maar al te graag High Dynamic Range invoeren om de kijkbeleving naar een hoger niveau te tillen. Gelukkig biedt Netflix al wel de mogelijkheid om content met HDR-ondersteuning te bekijken. Als je Netflix’s Marco Polo checkt dan zie je bijvoorbeeld pas écht wat er mogelijk is. Datzelfde geldt voor filmmakers.

Regisseur van o.a. Marco Polo, Vanja Cernjul, kan dankzij HDR-filmtechnieken van minder lichtbronnen gebruik maken om het beste resultaat weer te geven. In een scène waarbij een acteur een fakkel draagt is de fakkel dan ook echt de enige lichtbron. Dat had Vanja zich 5 jaar geleden niet voor kunnen stellen.

Niet alleen Marco Polo is in High Dynamic Range beschikbaar. Ook series als Chef’s Table, Marvel’s The Defenders, Stranger Things en Mindhunter ondersteunen HDR. Tip: zoek binnen Netflix op HDR en je krijgt alle titels die de standaard ondersteunen te zien. Ook de videostreamingdienst Amazon Prime, die in Nederland beschikbaar is, biedt 4K HDR-content.

Kies de beste 4K HDR-televisie

Niet alleen het aanbod in ‘normale’ 4K-tv’s is gigantisch, ook het aanbod in 4K HDR-tv’s groeit. Kies voor een merk dat een breed scala aan 4K HDR-televisies biedt. Zo bieden alle 4K-tv’s van Panasonic ondersteuning voor de industriestandaard voor High Dynamic Range, ook wel HDR10 genoemd. Dit sluit perfect aan bij de geboden content. De 4K HDR-tv’s van Panasonic zijn geschikt voor alle HDR-bronnen. Denk aan 4K Ultra HD Blu-ray en streamingdiensten tot aan tv-abonnementsdiensten.

Onze favoriet(en)? De OLED-televisies van Panasonic. Deze televisies brengen Hollywood naar jouw huis. Just saying!

In samenwerking met Panasonic

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom een 4K-televisie met HDR-ondersteuning voor een betere kijkervaring zorgt
Sluiten