5 Meditatie apps die je helpen omgaan met stress, angst en onzekerheid

Stress, angst en zorgen kunnen vele verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan werkdruk, familie-omstandigheden en de snel veranderende wereld om ons heen. Ontstressen is daarom in tijden als deze geen slecht idee. Meditatie apps kunnen je daarbij helpen.

Voor een beetje verlichting van stress hoef je niet een complete strand- of boswandeling te maken. Deze verlichting en ontspanning kan ook gewoon vanuit eigen huis en zelfs vanaf de bank. Daarom hebben we vijf apps voor meditatie en ontspanning voor je uitgezocht die je gedachten even afleiden van de dagelijkse druk(te) en onzekerheid.

Een meditatie app tegen stress en angst, werkt dat echt?

Mediteren is een mentale oefening die is bedoeld om bewustzijn en een stabiele emotionele staat te creëren. Dit bereik je niet na een keer, of een week lang iedere dag te mediteren. Dit vraagt toewijding, geduld, en veel tijd. Dat betekent echter niet dat een korte meditatie niet heerlijk ontspannend kan zijn.

Meditatie
Even tot rust komen (Afbeelding: Jared Rice)

Door de jaren heen is er steeds meer substantieel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar over de neurologische voordelen van meditatie. Zo vermindert het stress en de symptomen hiervan als hoofdpijn, verbetert het je concentratie en vermindert het angst en depressie. Iets wat we goed kunnen gebruiken in deze vreemde onzekere tijden.

De meeste meditatie apps zijn ingericht voor wie nieuw is met meditatie maar ook voor wie al verder ‘geoefend’ is. Wie geen idee heeft hoe te beginnen met meditatie kan veel baat hebben bij een app. Leer bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en ontspan tijdens meditatie met spraakbegeleiding. Een meditatie app helpt je om je mediatiebeoefening te beginnen, begeleidt je soms door een meditatie, en helpt je om deze gewoonte vol te houden. Zit jouw hoofd vol met het laatste nieuws? Probeer dan een van de onderstaande apps om even goed tot rust te komen.

1. Headspace

Headspace is wellicht een van de bekendste apps voor meditatie uit dit rijtje. De app biedt een groot aantal opties voor wie even wil ontstressen. De app heeft begeleide meditaties, helpt je in slaap vallen, en heeft een SOS-sessie in een moment van paniek. Helaas zijn de meeste extra functies niet gratis beschikbaar; een premium account kost ongeveer 95 euro per jaar. Maar we ‘beginners cursus’ die bestaat uit tien lessen is gratis, en die kun je zo vaak doen als je wilt.

headspace meditatie app
Headspace (Afbeelding: Headspace)

2. De meditatie app van VGZ: Mindfulness coach

Ook de Nederlandse zorgverzekeraar VGZ heeft een goede app ontwikkeld. De app heeft meer dan 50 mindfulness oefeningen die allemaal in het Nederlands zijn ingesproken. Daarnaast vind je op deze app ook veel handige informatie en tips over mindfulness en meditatie. Deze app is gratis toegankelijk voor iedereen, ook voor wie niet bij VGZ is verzekerd.

VGZ meditatie app
Mindfulness coach van VGZ (Afbeelding: VGZ)

3. Stop Breath Think

Stop Breath Think is een uitgebreide app waarop je niet alleen begeleide meditaties vindt, maar bijvoorbeeld ook een aantal yoga en acupressuur video’s. Hij raadt je meditaties aan op basis van jouw persoonlijkheid, levensstijl en hoe jij je op het moment voelt. Een fijne functie van deze app is bijvoorbeeld de 17 minuten durende ‘body scan‘ tijdens welke je gegarandeerd even helemaal tot rust komt.

4. Calm

Calm is net als Headspace een bekende meditatie app. De twee zijn echter niet te vergelijken en bieden een compleet andere ervaring aan. Calm is meer dan Headspace een gepersonaliseerde hulp bij het mediteren. Bij deze app geef je eerst zelf aan wat jouw doel is voor de meditatie(s), waarna de app bijpassende meditaties genereert. Een nadeel van dit platform is dat veel functies zijn verstopt achter een pay wall.

Calm app meditatie app
Meditatie app Calm (Afbeelding: Calm)

5. Buddhify

Buddhify vraagt je niet om naar Nepal te verhuizen en onder een boom te gaan zitten mediteren. De app biedt daarentegen ongeveer 200 verschillende (begeleide) meditatie sessies. Iets wat deze app onderscheidt van de bovenstaanden is dat de focus ligt op (kortere) meditaties die je overal on the go kunt doen. De sessies duren 3 tot 40 minuten. Iets anders wat deze meditatie app onderscheidt van de rest is dat je voor gebruik van de app moet gebruiken, waarna je toegang hebt tot alle informatie in de app (er zijn dus geen verdere in-app aankopen).

Reageer op artikel:
5 Meditatie apps die je helpen omgaan met stress, angst en onzekerheid
Sluiten