Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 4 december 2018

5 boeken die je volgens Bill Gates deze feestdagen moet lezen (en geven!)

Bill Gates is ervan overtuigd dat je meer over de wereld moet leren als je de wereld wilt begrijpen. Daarom vindt de miljardair het zo belangrijk om boeken te lezen. Elke zomer en tijdens de feestdagen komt hij met een lijstje aan aanraders. Zo ook dit jaar! We zetten de vijf aanraders van de Microsoft-oprichter en filantroop op een rijtje.

Tara Westover – Educated

Bill Gates boeken feestdagen

Het eerste boek dat Gates aanraadt is een memoire. Tara Westover vertelt hoe het is om op te groeien als Mormoon in Idaho, om vervolgens de buitenwereld te moeten leren kennen. Het boek gaat over “zij die afstand nemen van de rest van de samenleving, omdat ze ervan overtuigd zijn dat hun kennis of hun geloof ze meer verlicht maakt dan de rest,” aldus Gates. “Hun geloofssystemen profiteren van die afstand, en je wordt geforceerd om volledig mee te doen, of weg te gaan.” Een krachtig en leerzaam verhaal over een zoektocht naar kennis en de impact van religie.

Paul Scharre – Army of None

Bill Gates boeken feestdagen

Op naar non-fictie. In Army of None verkent Paul Scharre zowel de positieve als de negatieve toekomstscenario’s van het gebruik van robots in oorlogen. Hij is een veteraan en militair expert die aan de wieg stond van de huidige Amerikaanse wetgeving rondom autonome wapens. “Dit gebruik van AI biedt veel potentie voor het voorkomen van menselijke slachtoffers (…), maar er worden ook ongewilde consequenties mogelijk als we niet voorzichtig zijn,” aldus Gates. Elke keer als je de controle overgeeft aan een machine, zijn er onverwachte gevolgen: “We hebben vele experts en burgers nodig die wereldwijd dit belangrijke debat gaan voeren.”

John Carreyrou – Bad Blood

Bill Gates boeken feestdagen

Bad Blood vertelt het fascinerende en zeer actuele verhaal van Theranos, een startup die de toekomst van bloedtests teweeg wilde brengen. Saillant detail: hun product werkte niet. Toch hield de illusie jarenlang stand, doordat de charismatische CEO Elizabeth Holmes de touwtjes in handen hield. Onderzoeksjournalist John Carreyrou ontmaskerde haar. “Bad Blood is ook een waarschuwend verhaal over de deugden van beroemdheden, “schrijft Gates. “Holmes heeft een beeld geschetst van wat Theranos zou kunnen zijn, en niet wat het eigenlijk was, en mensen leden daardoor.”

Yuval Noah Harari – 21 Lessons for the 21st Century

Bill Gates boeken feestdagen

Dit boek heb je dit jaar waarschijnlijk al overal voorbij zien komen, en terecht. Ook Bill Gates is groot fan van het werk van Yuval Noah Harari. Zoals Gates uitlegt, zijn onze primitieve overlevingsinstincten nu gehijackt: “Het moderne leven biedt veel redenen om je zorgen te maken: terrorisme, klimaatverandering, de opkomst van AI, het einde van privacy, zelfs de ogenschijnlijke terugloop van internationale samenwerkingen.” Yuval Noah Harari laat in zijn boek zien hoe je die angst met logica kunt bestrijden, wat hij doet door de echte bedreigingen in kaart te brengen. “Het gaat erom dat je weet waar jij je echt zorgen om moet maken, en hoeveel zorgen je je dan precies moet maken,” aldus Gates.

Andy Puddicombe – The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness

Bill Gates boeken feestdagen

Headspace is nog altijd een grote hype in Silicon Valley. De medeoprichter van de meditatie-app heeft als monk tijd besteed. De kennis die hij tijdens zijn onderzoek heeft opgedaan wordt op een toegankelijke DIY-manier samengevat in dit boek. “Als je overweegt om te beginnen met mindfulness, dan is dit de perfecte introductie,” aldus Gates, die mediteert om zijn focus te vergroten.”Het heeft me ook geleerd om een stapje terug te nemen, en vrede te krijgen met mijn gedachten of emoties.”

GatesNotes

Reageer op artikel:
5 boeken die je volgens Bill Gates deze feestdagen moet lezen (en geven!)
Sluiten