Haal meer uit Instagram: 5 verbogen functies, hacks en tips

Instagram is een van de meest gebruikte apps in Nederland en blijft groeien in populariteit. Zo steeg het gebruik in 2019 van 4,9 naar 5,6 miljoen Nederlanders op de app. Wie de app dagelijks gebruikt kent de meeste functies van de app waarschijnlijk wel. Maar zelfs voor hen zijn sommige functies nog onbekend.

De onderstaande tips, hacks en features maken het gebruik van dit sociale medium makkelijker. De app werkt namelijk nog lekkerder als je hem wat beter personaliseert. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van notificaties van je favorieten, gebruikers zoeken zonder dat je zelf een account hebt en meer.

1. Schakel reacties op je Instagram posts uit

Instagram is een sociaal medium bedoeld voor online interactie. Niet al deze interactie is wenselijk. Soms wil je gewoon iets het wereldwijde web insturen zonder dat Bart en Emily je ongevraagd hun mening geven over je post. Oké, dit is hoe social media werkt en bedoeld is, maar wie hier geen zin in heeft kan kiezen om reacties op posts uit te schakelen.

Het is niet mogelijk om reacties op 1 specifieke post uit te schakelen. Je kunt alleen reacties op al je posts uitschakelen. Vrij drastisch, maar misschien is het wat je wilt. Dit doe je op de volgende manier: creëer een nieuwe post >> klik op ”Geavanceerde Instellingen” onderaan op de pagina waar je een bijschrift kunt invoegen >> klik op de knop waarmee je reacties uitschakelt.

Instagram Restrict
Instagram-gebruik (Afbeelding: ANP / Koen van Weel)
Instagram op je smartphone[/caption]

2. Ontvang notificaties van je favorieten

Deze functie is perfect voor wie serieus last heeft van FOMO. Je kunt er namelijk voor kiezen om notificaties te ontvangen van je favorieten op Instagram. Denk bijvoorbeeld aan al die posts van je vrienden die leukere dingen aan het doen zijn dan jij, of van je favoriete merken, fotografen of influencers.

Om notificaties aan te zetten ga je naar het account van desbetreffende gebruiker >> klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek >> kies ”Zet post notificaties aan” (dit is de onderste optie in het menu). Ben je al die notificaties op je smartphone weer zat? Dan schakel je ze op dezelfde manier weer uit.

Zorg er trouwens wel voor dat je Instagram toegang hebt gegeven om notificaties te sturen op je toestel. Anders loop je al dat moois alsnog mis.

selfie Chris Froome Instagram
Niemand wil deze prachtige selfie met Chris Froome moeten missen, toch? (Afbeelding: ANP / Ali Haider)

3. Alle posts zien die je hebt geliked

Als frequent Instagram-gebruiker zit je duim waarschijnlijk ongeveer op het ‘hartje’ gelijmd. Weet je niet meer wat je allemaal hebt geliked en ben je benieuwd hoeveel hartjes je hebt uitgedeeld? Dan kun je dit terugvinden via het ”Opties” menu. Op iPhones ziet die er uit als een tandwieltje en op Android als drie puntjes. Onder ”Account” vind je de optie om de posts die je hebt geliked te bekijken.

Via dit menu kun je ook makkelijk posts un-liken die je in het verleden leuk vond. Dit is een goede optie voor de zure exen onder ons die hun gebroken hart zo snel mogelijk willen vergeten.

4. Zoek Instagram-gebruikers zonder dat je zelf een account hebt

Heb je in een opvlieging of als bewuste keuze je Instagram-account verwijderd? Of heb je er nooit een gehad? Dan kun je alsnog gebruikers op het sociale medium zoeken. Bijvoorbeeld als je wil zien wat een van je favoriete sporters uitspookt, of een van de merken die je tof vindt allemaal post. Dit doe je door een gebruikersnaam achter de Instagram URL te typen, dus aan het eind van ”www.instagram.com/”. Bijvoorbeeld www.instagram.com/wantnl. Dit doe je inderdaad niet in de app, maar in de browser.

Maar een makkelijkere manier is wellicht door een Google site search uit te voeren. Om een gebruiker te zoeken open je Google en typ je het volgende in de zoekbalk: ”site:instagram.com [naam van de gebruiker].” Zo popt de gebruiker die je zoekt bovenaan op in je zoekopdracht. Mits die een Instagram-account heeft natuurlijk.

WANT Instagram account
Je favoriete Instagram-account in de browser (Afbeelding WANT)

5. Reorganiseer je Instagram filters en verwijder filters die je nooit gebruikt

De foto’s die we op Instagram zien zijn negen van de tien keer bewerkt. Iets meer zon, iets meer kleur, of juist iets meer mysterie: het juiste filter maakt zelfs van de saaiste foto iets interessants. Je kunt dit bewerken en posten efficiënter maken. Yehes, wij Hollanders zijn niet vies van een beetje efficiëntie. Reorganiseer de volgorde van je filters en verwijder ze op de volgende manier: scroll helemaal naar rechts in je filters en klik op ”Manage” (het tandwiel) >> klik op het v-teken rechts van het filter om hem te verbergen >> houdt de drie streepjes links van het filter ingedrukt om hem naar een andere positie te slepen.

Deze Instagram hacks maken het gebruik van de app gemakkelijker en efficiënter. Door instellingen verder te personaliseren heb je meer plezier van de app. Zo mis je bijvoorbeeld geen ‘belangrijke’ posts, of zorg je er juist voor dat je geen ongewenste reacties meer krijgt van je volgers. Beide handig!

Reageer op artikel:
Haal meer uit Instagram: 5 verbogen functies, hacks en tips
Sluiten