Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 19 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Beleggen in Crypto: vijf fouten die je beter niet kunt maken

Beleggen in crypto is een mogelijkheid om veel rendement te halen. Daartegenover staat dat prijzen snel kunnen stijgen en dalen. Daarom scharen experts het beleggen in crypto onder de risicovolle beleggingen. Veel verlies wordt echter veroorzaakt door fouten.

Om ervoor te zorgen dat jij die fouten zelf niet maakt, zet WANT-redacteur Robert Kroes ze op een rij.

#1 Te weinig Crypto kennis

Als we je 100 euro geven om te beleggen op de aandelenbeurs is het logisch dat je eerst enig onderzoek gaat doen. ‘Bij welke bedrijven kan ik rendement scoren’ en ‘Welke termen worden gebruikt bij beurshandel’? Zijn dan logische vragen. Toch zijn er veel mensen die zonder (veel) kennis in crypto beleggen.

Zij gaan vaak af op verhalen in de media of koersen van sterk stijgende cryptomunten en besluiten dan willekeurig een som geld te investeren. Zo werkt het helaas niet.

Om jouw kans op rendement te verhogen moet je jezelf dus eerst verdiepen in de materie. Gelukkig hoeft dit niet voor niets, want we lieten al eerder zien dat je met het vergaren van kennis gratis cryptomunten kunt verdienen.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Alesia Kozik)

#2 Met de juiste bedragen investeren en het juiste rendement berekenen

Als je eenmaal wat (basis)kennis hebt opgedaan ligt er een volgende belangrijke vraag op tafel. Hoeveel geld ga je investeren? Als je investeert met geld dat je nodig hebt voor jouw vaste lasten zijn er 2 problemen die jou rendement kunnen kosten:

  • Ten eerste ben je gebonden aan een vast moment om jouw investering op te nemen omdat je rekeningen moet betalen. Als de koers dan net in een dip is kun je veel geld verliezen;
  • Als er inderdaad een bearish trend gaande is in crypto kan de opbrengst van de verkoop van jouw crypto onvoldoende blijken om de rekeningen te betalen. Hierdoor kom je in financiële problemen.

Daarom is het belangrijk om alleen te investeren met geld dat je kunt missen. In dit artikel legden we uit hoe je erachter komt of je geld kunt missen en of het voor jouw verstandig is om dit te gebruiken voor beleggen in crypto.

Natuurlijk is het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto. Op de site van Tradeincrypto.com kun je 7 dagen per week en 24 uur per dag de live Bitcoin prijs en de prijzen van de top 25 crypto checken.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptobeurzen cryptocurrency, Google Chrome extensies
Crypto (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

#3 Slordigheden en rekenfouten in crypto maken

Als je crypto overboekt van de ene wallet naar de andere is het belangrijk dat je het adres van de wallet goed noteert. Door de pseudonimiteit van de cryptohandel kan een foute transactie namelijk niet ongedaan worden. Dat betekent dus dat je, als je het wallet-adres verkeerd overneemt, jouw crypto kwijt bent.

De wallet-adressen zijn erg lang dus bieden veel platformen de mogelijkheid om ‘copy paste’ te gebruiken. Toch is het goed om zelfs na het plakken te controleren of jouw wallet-adres klopt. Dit doe je door de eerste 2 en laatste 3 karakters te controleren nadat je geplakt hebt.

Een tweede categorie fouten zijn de rekenfouten die je bij het investeren in crypto kunt maken. Een veel gemaakte fout is bijvoorbeeld deze koersberekening. Als een koers met 50% daalt zullen veel beginners in crypto automatisch antwoorden dat deze ook 50% moet stijgen om weer op het oude niveau te komen.

Als je de berekening maakt zul je erachter komen dat dit niet klopt. Om een 50% daling te compenseren moet een koers namelijk 100% stijgen.

De derde fout die veel beginnende beleggers in crypto maken is dat ze zichzelf te rijk rekenen. Zij vergeten namelijk vaak twee posten mee te nemen in hun rendementsberekening. Deze zijn:

  • De belasting. Over crypto moet je namelijk belasting betalen. Deze wordt berekend over het saldo dat je op 1 januari aan crypto hebt. Hoe hoog de belasting is hangt af van jouw feitelijke vermogen. De winsten die je door het jaar incasseert kunnen namelijk onderdeel uitmaken van jouw vermogen (als je de winst niet uitgeeft).
  • De transactiekosten van jouw cryptobeurs of handelsplatform: een andere kostenpost die men vaak vergeet zijn de transactiekosten die een beurs berekent. Hierdoor kan je bij je een crypto strategie die veel transacties vraagt zoals de Dollar Cost Average strategie veel rendement verliezen doordat je bij iedere transactie transactiekosten moet betalen.
Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency, Google Chrome extensie
Crypto (Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

#4 Geen crypto durven verliezen

Als belegger in crypto wil je natuurlijk altijd winst maken. Helaas is de werkelijkheid weerbarstiger en kunnen cryptomunten fikse verliezen noteren. Voor veel beginnende beleggers in crypto is het moeilijk om verlies te nemen en uit te stappen.

Toch zal zelfs de meest succesvolle beleggers miljarden verliezen in crypto. Durf daarom jouw verlies te beperken en uit te stappen als de koersen te sterk dalen.

#5 Handelen op basis van FOMO en FUD, oftewel emotie

Het juiste moment om in- of uit te stappen kiezen kan tot hoofdbrekens zorgen. Veel mensen zien de koers van een crypto razendsnel stijgen en zijn bang om de boot te missen (de zogenoemde Fear of Missing Out, FOMO). Ervaren beleggers gebruiken rationele strategieën en hebben deze stijging vaak al aan zien komen. Omgekeerd geldt hetzelfde voor snelle koersdalingen.

Door zich te laten leiden door negatieve berichten (de zogenoemde Fear, Uncertainty and Doubt) besluiten zij ook snel te verkopen, terwijl veel van deze FUD uit geruchten bestaat die slechts tijdelijk tot koersverlies leiden.

Laat je daarom nooit verleiden tot crypto beleggen op basis van emotie, maar kies van tevoren voor een strategie en spreek met jezelf af dat je je daar ook aan houdt als de markt extreem beweegt.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Het welbekende logo van Bitcoin (Afbeelding: Pexels / Roger Brown)

Oefenen met beleggen in crypto baart kunst

Zoals we zien komt er best iets bij kijken als je verstandig in crypto wilt beleggen. Om te voorkomen dat je koudwatervrees krijgt is het natuurlijk altijd een goed idee om zonder financieel risico te oefenen met het beleggen in crypto. Dat kan bijvoorbeeld door een gratis account aan te maken bij virtueelbeleggen.com.

Hier kan je met virtueel geld, dus zonder risico, oefenen met beleggen in crypto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Beleggen in Crypto: vijf fouten die je beter niet kunt maken
Sluiten