Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 18 mei 2017

Met deze Raspberry Pi-projecten creëer je jouw eigen smart home

Met het Raspberry Pi systeem kan bijna alles wel gebouwd worden wat je je zou kunnen bedenken. Op deze manier kun je voor een veel lagere prijs je huis langzaam aan ombouwen tot een smart home. We hebben vijf leuke projecten verzameld, waarvan we denken dat elk huis ze eigenlijk wel nodig heeft.

Je plantjes automatisch water geven

Wil je graag wat meer groen in huis halen, maar overleeft zelfs een cactus het niet? Dan is Raspberry Pi je beste vriend. Raspberry heeft namelijk wel groene vingers en zorgt ervoor dat ze altijd verzorgd en happy zijn. Met het systeem van Chris Hannam hoef je (bijna) nergens meer naar om te kijken. Het systeem werkt onder andere met een sensor, welke bijhoudt hoe vochtig de aarde in de plantenbak is. Wanneer deze te droog wordt geeft Raspberry de planten automatisch meer water uit een reservoir. Helaas moet het reservoir wel zelf weer aangevuld worden. Maar daar hoef je zelf niet op te letten, want het systeem stuurt je een email op het moment dat het reservoir leeg dreigt te raken.

Raspberry Pi Planten project

Zet je waterkoker aan vanaf de bank

Adam Piekarski bedacht dat hij geen zin had om telkens op te staan op water op te zetten voor een kopje thee. Met zijn systeem bouw je ook je eigen waterkoker om tot een slimme wifi waterkoker, welke je heerlijk op afstand kunt commanderen. Net zoals het reservoir bij het vorige project moet natuurlijk ook de waterkoker zelf met water worden gevuld. Het is daarom handig een extra grote waterkoker uit te kiezen.

Raspberry Pi waterkoker

Lichten aan en uit doen via al je toestellen

Voor wie graag slimme lampen zou willen maar niet bereid is om teveel hieraan uit te geven, kan ook gewoon zelf aan de slag gaan. Op de website Instructables beschrijft Willq44 hoe je lampen maakt die via internet bediend kunnen worden. Dat betekent dat je via je laptop, tablet of smartphone opeens macht hebt over het licht. Het systeem is helaas niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld de Philips Hue lampen, maar uiteindelijk doen de lampen wel wat ze moeten doen.

Raspberry Pi lampen

Raspberry Pi verzorgt ook je kat

De meeste mensen houden wel van dieren, maar ze zijn soms wel een handvol. Daarom is het fijn wanneer bepaalde taken uit handen genomen kunnen worden, zoals het voeren van de beestjes. Ook hier kan Raspberry Pi in meehelpen. David Bryan bedacht de Power Cat Feeder toen hij een tijdje de stad uit moest en niemand had om voor de kat te zorgen. Deze voerbak zorgt dat de katten, maar ook honden of misschien zelfs mensen, gedoseerd voedsel krijgen zodat ze niet in één keer alles opeten en vervolgens verhongeren.

DIY beveiligingssysteem

Naast het verzorgen van de planten en huisdieren, houdt Raspberry ook een oogje in het zeil. Iedereen wil zich veilig voelen, maar de meeste camera beveiligingssystemen hebben een behoorlijk prijskaartje. Met Raspberry Pi kan je voor een fractie van de prijs zelf zo’n systeem in elkaar knutselen. Instructables gebruiker Scavix legt stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar krijgt.

Raspberry Pi camera systeem

Onlangs heeft Google samen met het Raspberry Pi team een kit uitgebracht waarmee je Raspberry uitgroeit tot een heuse virtuele assistent. Op deze manier bouw je je eigen Google Home en kan je de Raspberry bouwsels voortaan ook toespreken.

Reageer op artikel:
Met deze Raspberry Pi-projecten creëer je jouw eigen smart home
Sluiten