5 makkelijke tips voor Gmail om spam voorgoed uit je leven te bannen

Apps Jeroen Kraak 28 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Gmail is misschien wel het makkelijkste e-mailprogramma dat er is. Veel mensen gebruiken de dienst dan ook om hun e-mails te versturen. Toch is er wel een groot nadeel: spam. Maar hoe voorkom je dat nu? WANT-redacteur Jeroen Kraak geeft je vijf tips.

Ik verbaas mezelf weleens over hoeveel spam-mailtjes ik ontvang in mijn Gmail. En nee, ik ben echt niet de enige. Van een zogenaamde prijsvraag van Mediamarkt tot de verzending van een pakketje dat niet is aangekomen. Wat mis ik toch de creativiteit van vroeger zoals de Nigeriaanse prins of een kettingbrief.

Zo voorkom je spam in Gmail

Goed, ik ben klaar met zulke e-mails en jij waarschijnlijk ook. Daarom geef ik je vijf tips hoe je spam in Gmail kunt voorkomen. Hier komen ze.

#1 Maak een nieuw Gmail-account aan

De makkelijkste manier is om te zorgen dat je helemaal geen spam binnenkrijgt. Je doet er dan ook goed aan om een tweede Gmail-account te maken. Dit e-mailadres gebruik je alleen voor apps en website waarvoor je jezelf moet inschrijven, maar waarvan je niet van op mailtjes zit te wachten.

Zo word je niet bestookt met tig e-mails en daarnaast is de kans ook veel kleiner dat jouw e-mailadres wordt buitgemaakt tijdens een hack. Want hoe minder bedrijven je eerste e-mailadres hebben, des te minder is de kans dat die gegevens gestolen worden.

#2 Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest

Veel e-mails die je van bedrijven krijgt, zijn nieuwsbrieven en meldingen. Vaak staat er onderaan de mail een tabje met uitschrijven. Gmail kan dit echter ook gewoon voor je doen.

Gmail-ergernis flink aangepakt door Google na nieuwe feature
Een e-mail in Gmail. (Afbeelding: Unsplash/Hamed Taha)

Als je een e-mail opent, staat er naast de afzender vaak een knopje om jezelf uit te schrijven. Maak daar ook gebruik van, want het zorgt ervoor dat jouw e-mail niet dagelijks volstroomt met allerlei mails en houdt alleen de nieuwsbrieven die je echt interessant vindt, zoals die van WANT natuurlijk.

#3 Markeer e-mails als spam

Denk je dat het markeren van spam in Gmail nutteloos is? Dat is het zeker niet. Door het te melden zorgt Google ervoor dat dezelfde soort e-mails niet meer in je inbox verschijnen.

Hiervoor klik je bij een e-mail op de drie puntjes naast de afzender. Klik vervolgens op Spam melden en klaar ben je. Je kunt dit ook voor meerdere e-mails tegelijkertijd doen. Selecteer ze door ze aan te vinken en klik dan op het uitroepteken bovenaan, naast de prullenbak.

#4 Automatische filters

Je kunt via Gmail ook speciale filters aanmaken. Het voordeel is wel dat deze e-mails wel worden bewaard, maar niet in je inbox terechtkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bonnetjes van aankopen.

dark mode gmail outlook
De app op Android en iOS (Afbeelding: ANP. Photo by: Fabian Sommer/dpa)

Selecteer één of meerdere e-mails en druk vervolgens op de drie bolletjes, helemaal bovenaan. Hier selecteer je Berichten als deze filteren. Vervolgens kun je zelf een filter instellen. Dat kan door afzenders toe te voegen of bepaalde woorden schrijven. Ook geef je aan of een e-mail gearchiveerd of juist verwijderd moet worden.

#5 Blokkeer afzenders in Gmail

Helpt dat allemaal niet? Dan kun je er ook gewoon voor kiezen om afzenders helemaal te blokkeren. Heb je een e-mail geopend? Klik dan op drie puntjes aan de rechterkant. Daar staat de naam van de afzender met blokkeren erachter. Doe dit en je bent er vanaf.

Handig als je van bepaalde afzenders helemaal niets meer wil zien. Zelfs in de spambox.

Hoe Gmail zorgt dat je e-mails vanaf nu meesterwerkjes worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen