Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 3 maart 2019

5G-internet komt eraan, maar het is niet alles goud wat er blinkt

De smartphonewereld is op het moment in de ban van 5G connectiviteit en inmiddels beginnen de eerste 5G toestellen binnen te druppelen. Ook overheden zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat de signalen ook doorgestuurd kunnen worden door een 5G-netwerk in plaats te hebben. Doorgaans wanneer je over de komst van 5G leest, gaat het over alle voordelen en hoe snel we wel niet data zullen kunnen versturen. Computertechnologie professor Steve Bellovin wijst echter ook op de nadelen van de technologie. Er zouden namelijk belangrijke redenen zijn om je zorgen te maken over je privacy.

Preciezere locatie data

Bellovin is een voormalige Bell Labs en AT&T Labs Research onderzoeker en liet onlangs in een interview met The Wall Street Journal weten waarom we ons zorgen zouden maken over de komst van 5G. Dat zou te maken hebben met je locatie data en met de capaciteiten van de Chinese smartphonemaker Huawei. De professor legt uit dat 5G signalen een redelijk kort bereik hebben, dat niet makkelijk door gebouwen heen gaat. Dat betekent dat er meer zendmasten nodig zullen zijn en dat we deze ook steeds meer binnen zullen tegenkomen, zoals in kantoorgebouwen en winkelcentra. En dat zou er weer voor zorgen dat je locatie een stuk preciezer vastgesteld zou kunnen worden. Bellovin geeft aan dat dit mogelijk privacy problemen zou kunnen opleveren, maar dat dingen als autonome auto’s daar juist weer mee geholpen zijn.

5G technologie

5G en Huawei

Een tweede issue met betrekking tot de technologie zou te maken hebben met Huawei. Huawei maakt namelijk ook equipment voor de 5G netwerken en zoals we weten verdenkt de VS de smartphonemaker ervan om de spioneren voor de Chinese regering. Bellovin geeft aan dat als gear van Huawei inderdaad een backdoor heeft, ze metadata kunnen verzamelen en deze onversleuteld kunnen versturen.

Nieuwe applicaties en diensten

De echte test of deze bedenkingen hout snijden zou volgens de professor echter te maken hebben met de applicaties die mogelijk worden gemaakt door de nieuwe technologie. Op het moment zou het voor iedereen nog gissen zijn wat die applicaties precies gaan worden. Een snelle draadloze verbinding zal er volgens Bellovin voor zorgen dat nieuwe diensten ontwikkeld en gelanceerd kunnen worden, die weer met hun eigen gevolgen voor je privacy zullen komen.

Hoe dan ook gaat de ontwikkeling van steeds meer 5G smartphones vrolijk verder en onlangs teasede Lenovo nog met zijn eerste 5G toestel: de Lenovo Z6 Pro die klaar zou zijn voor het hyper video tijdperk.

 

BGR

Reageer op artikel:
5G-internet komt eraan, maar het is niet alles goud wat er blinkt
Sluiten