Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 22 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

5G: KPN stuit op Den Haag in samenwerking met Huawei

We hebben het al jaren over 5G, maar in 2019 gaan providers eindelijk concrete stappen zetten. T-Mobile heeft als voornemen om al volgend jaar landelijke dekking te bieden. Ook KPN zet flinke stappen, al gooit Den Haag nu potentieel roet in het eten.

KPN, 5G en Den Haag

Qua netwerktechnologie kun je anno 2019 amper om Huawei heen. De Chinese techgigant is naast consumententechnologie ook qua netwerkapparatuur marktleider, wereldwijd. KPN wil voor zijn 5G-netwerk dan ook aan de slag met hardware van Huawei.

Sterker nog, er is al een principe-overeenkomst tussen de twee partijen gesloten. Er hoeft enkel nog maar een handtekening gezet te worden alvorens de uitrol van het netwerk kan beginnen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Den Haag trekt namelijk aan de bel. Huawei ligt al een tijdje onder vuur vanwege de vermeende invloed en spionage die de Chinese overheid zou uitoefenen. Met netwerkapparatuur zou KPN dan potentieel de Chinese overheid een ingang bieden tot de kern van communicatie.

Nu naast de Verenigde staten en Japan ook Polen en Duitsland een ban op de 5G-apparatuur van Huawei overwegen, voelt Den Haag ook de hitte. Zeker nu de Verenigde Staten de samenwerking met Europese partners dreigt op te zeggen als ze in zee gaan met Huawei.

KPN is de grootste telecomprovider van Nederland. Het kabinet heeft er nog geen uitspraak over gedaan, maar het moge duidelijk zijn dat de beslissing om met Huawei in zee te gaan gevolgen gaat hebben.

Dag Huawei?

D66-Kamerlid Kees Verhoeven roept het kabinet op om snel met een besluit te komen. De regeringspartners moeten met een zogenaamd kader komen om de veiligheid van de Nederlandse telecomnetwerken te garanderen. Binnen dat kader kunnen providers dan opereren en plannen maken.

Arne Weverling (Kamerlid VVD) neemt al stelling tegen de plannen van KPN om met Huawei in zee te gaan. Ze noemt het zorgelijk en wil zeker weten dat Nederlandse netwerken veilig en niet af te luisteren zijn.

Overigens is het nog altijd niet bewezen dat Huawei spioneert, en daarom wil Weverling eerst een concreet onderzoek naar de activiteit van de Chinese gigant zien, alvorens providers overstag gaan.

Helaas willen de Amerikaanse autoriteiten het bewijs waarop de verdenkingen gebaseerd zijn niet openbaar maken.

Er is dus niet met zekerheid te zeggen of dit gewoon een wapen in de handelsoorlog met China is, of een serieuze dreiging waar de VS bondgenoten voor waarschuwt. Stel het eerste kopt, dan loopt Huawei onterecht gigantische (reputatie)schade op. Niet voor niks gaat de techgigant de Verenigde Staten aanklagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

OneMoreThing

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5G: KPN stuit op Den Haag in samenwerking met Huawei
Sluiten