Raymon Mens
Raymon Mens Apple 17 apr 2019

5G-nachtmerrie Apple voorbij door staken strijd met Qualcomm

Apple had de afgelopen maanden nogal een groot probleem. Vaste leverancier van iPhone-modems Intel kreeg de productie van 5G-chips naar verluidt niet op gang. Er was geen alternatief, want Apple was met Qualcomm, de enige andere fabrikant van modems, in een heftige juridische strijd verwikkeld.

Nu is Apple‘s 5G-nachtmerrie voorbij. Het bedrijf van Tim Cook heeft namelijk een nieuwe overeenkomst met Qualcomm die alle geschillen wereldwijd seponeert. Apple betaalt een niet nader genoemd bedrag en Qualcomm mag de komende zes jaar modems voor de iPhone leveren.

Strijd en Apple Qualcomm

Even je geheugen opfrissen. Waar ging deze strijd ook alweer over? Qualcomm was jarenlang Apple‘s vaste leverancier voor modems. De iPhone-maker was echter van mening dat er veel te hoge royalty’s werden gevraagd voor patenten waar Qualcomm niet eens recht op had. Apple eiste een schade­vergoeding van een miljard dollar en stopte met het afnemen van modems. Intel werd de nieuwe leverancier van modems voor de iPhone.

Qualcomm vocht uiteraard terug. Apple zou zijn nieuwe partner Intel in het zadel hebben geholpen door bedrijfsgeheimen door te spelen. De strijd werd steeds heftiger en er werd in Duitsland zelfs een verkoopverbod op bepaalde iPhone-modellen opgelegd. Apple gebruikte namelijk Intel-modems die inbreuk maakten op patenten van Qualcomm, oordeelde de rechter eind 2018.

5G logo

5G voor iPhone lijkt veiliggesteld

Hierdoor lijkt ook alle onzekerheid rondom een 5G iPhone voorbij. Apple heeft nu gewoon weer twee partners om modems van te kiezen: Intel en Qualcomm. Laatstgenoemde is momenteel de marktleider op het gebied van 5G, terwijl Intel het erg moeilijk heeft. Gelukkig heeft Apple nu gewoon weer wat te kiezen.

Qualcomm is de grote winnaar van deze strijd. Het Amerikaanse bedrijf ontvangt een betaling van Apple en kan weer modems voor de iPhone gaan leveren. Dat is goede business. De koers van het aandeel ging vandaag dan ook als een raket omhoog. En de grootste verliezer? Dat is Intel, dat nu weer moet vechten voor een plaatsje in de iPhone.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5G-nachtmerrie Apple voorbij door staken strijd met Qualcomm
Sluiten