Mark Hofman
Mark Hofman Tech 2 okt 2019

5G in Nederland: T-Mobile start vandaag proef met landelijke dekking

We lijken weer een stapje dichterbij een 5G-netwerk in Nederland te zijn. T-Mobile heeft een vergunning gekregen om, vanaf vandaag (2 oktober 2019), een jaar lang de landelijke dekking te kunnen testen. Daarbij wordt ook een test uitgevoerd in Den Haag.

De proef met een landelijk dekkend 5G-netwerk zal geen gebruik maken van de volledige frequentie. T-Mobile maakt hierbij gebruik van 2x10MHz, zodat ook andere providers kunnen experimenteren. De test in Den Haag zal wel gebruik maken van de volledig capaciteit (700MHz), maar wordt niet voor een jaar lang uitgevoerd. Deze proef zal zo’n twee maanden duren.

T-Mobile voert technische tests uit

Op de blog van T-Mobile is te lezen dat het gaat om een, beperkte, technische test van het netwerk. Gezien het feit dat er in Nederland nog weinig smartphones met 5G ondersteuning te koop zijn, wordt er nu vooral gekeken naar de verhouding tussen 4G- en 5G apparaten. Zo wil T-Mobile bekijken hoe het netwerk functioneert als beide apparaten gebruik maken van dit netwerk. Daarbij zal dan uiteraard ook gekeken worden hoe goed de landelijke dekking is, om vervolgens de vraag te kunnen beantwoorden of het netwerk in het gehele land te realiseren is.

Goed om te weten is dat voor deze test de laagste frequentie gebruikt wordt. Sinds 2002 wordt er al gebruik gemaakt van de 700MHZ-frequentie voor digitale televisie, waardoor een nieuw netwerk aanleggen dus niet nodig is. In ons land staan daar nog twee frequenties boven: de 3,5GHz en 26GHz-banden.

T-Mobile 5G Nederland Qualcomm 5G iPhone
(Bron: Charly Triballeau / AFP) (Afbeelding: AFP)

De tests zullen dus voor een heel jaar uitgevoerd worden, nadat Agentschap Telecom de vergunning aan T-Mobile heeft verleend. Agentschap Telecom zal tijdens deze test zelf ook regelmatig metingen uit gaan voeren.

Den Haag de eerste stad in Nederland met 5G

Den Haag wordt, met de volledige 700MHz-frequentie test, dus de eerste 5G-stad van Nederland. De volledige 5G-dekking is in de stad, en omgeving, twee maanden lang actief. Dat is overigens niet heel verrassend, gezien het feit dat de Gemeente Den Haag en T-Mobile al langer samenwerken. Zo werden er al eerder drie testlaboratoria in de stad opgezet. Als we de informatie van T-Mobile en de Gemeente Den Haag volgen, is het de bedoeling dat Den Haag ook echt de eerste stad in Nederland wordt met een volledig functionerend 5G-Netwerk (buiten de test om dus).

T-Mobile is er overigens wel snel bij in ons land, maar is niet de eerste partij die aan de haal gaat met een soortgelijke test. Eerder startte Vodafone (afgelopen zomer) al een test in Maastricht. T-Mobile beloofde eerder dat het in 2019 zou beginnen met het aanbieden van 5G. In 2020 moet het definitieve netwerk in de lucht zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
5G in Nederland: T-Mobile start vandaag proef met landelijke dekking
Sluiten