Mark Hofman
Mark Hofman Tech 15 aug 2019

Wanneer kunnen we 5G verwachten in Nederland? T-Mobile geeft antwoord!

Vanuit het buitenland krijgen we bijna dagelijks verhalen te horen over 5G, maar wanneer kunnen we er eigenlijk in Nederland mee aan de slag? Hoe verlopen de ontwikkelingen en gaat T-Mobile het voor elkaar krijgen om het netwerk, bijvoorbeeld, volgend jaar al in de lucht te krijgen? Het bedrijf laat van zich horen!

T-Mobile over 5G in Nederland

Waar de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zwitserland al aan de haal zijn gegaan met 5G, wachten we in Nederland nog rustig af. De ontwikkelingen rondom het netwerk vinden wel degelijk plaats, maar de consument ziet er op dit moment nog weinig van. Als het aan T-Mobile Nederland ligt komt daar volgend jaar overigens wel verandering in. Het bedrijf laat weten dat het op koers ligt om in 2020 het eerste telecombedrijf te zijn dat een landelijk 5G-netwerk heeft.

Tijdens het presenteren van de kwartaalcijfers maakte T-Mobile Nederland ook de huidige status van het 5G-netwerk bekend. Afgelopen kwartaal zijn de zaken wederom goed verlopen en komt het bedrijf steeds dichterbij de lancering van een 5G-netwerk. Iets dat mede te danken is aan de snelheid waarmee de overname van Tele2 gepaard ging. Dat verliep iets vlotter dan verwacht, waardoor het bedrijfsresultaat hard omhoog ging.

T-Mobile Nederland lijkt het netwerk al druk aan het testen te zijn. Topman Søren Abildgaard laat weten dat een interne test met 5G een veelbelovend resultaat wist te boeken. De downloadsnelheid uit deze test kwam uit op 850 Mbit/s, dat simpelweg vele malen sneller is dan ons huidige netwerk (4G).

T-Mobile internet
Het hoofdkantoor van telecomprovider T-Mobile Nederland. (Afbeelding: ANP / Lex van Lieshout)

Direct live na veiling

Uiteraard heeft T-Mobile Nederland niet alles volledig zelf in de hand. Het is namelijk zo dat het Minsterie van Economische Zaken eerst de benodigde frequenties nog moet veilen. Het is vervolgens taak aan T-Mobile om 5G zo snel mogelijk in de lucht te krijgen wanneer die veiling afgelopen is. Iets dat volgens het bedrijf zelf helemaal goed gaat komen, omdat het bedrijf op hoog tempo nieuwe netwerkapparatuur aan het installeren is. Mocht de veiling afgelopen zijn, is het T-Mobile klaar om direct te lanceren.

De kans dat T-Mobile de eerste provider in ons land wordt met een 5G-netwerk is best groot. Concurrenten KPN en Vodafone zijn wel al bezig met het testen van de verbinding, maar lijken er niet zo actief mee bezig te zijn dan die eerste partij.

Reageer op artikel:
Wanneer kunnen we 5G verwachten in Nederland? T-Mobile geeft antwoord!
Sluiten