Ilona Braam
Ilona Braam Tech 19 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

“Wie de 5G ‘wedstrijd’ wint wordt wereldwijd een dominante speler”

Het jaar 2019 zou het jaar van de 5G-netwerken moeten gaan worden en wereldwijd zijn bedrijven druk bezig om hier een grote rol in te kunnen spelen. Op het moment lijkt één van de grote spelers China te zijn, waar de overheid telecom bedrijven subsidies geeft. Hierdoor zouden ze redelijk goedkoop de benodigdheden voor het bouwen van 5G-netwerken kunnen aanbieden, maar volgens de voormalige Amerikaanse Marine Corps generaal James Jones zou er een addertje onder het gras zitten. Goedkoop zou in dit geval namelijk duurkoop zijn met betrekking tot de privacy en veiligheid.

5G grote impact op samenleving

Jones diende onder Barack Obama als nationale veiligheidsadviseur en onder George W. Bush als opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Europa. De man is dus vooral gericht op de veiligheid en in China lijkt hij een groot gevaar te zien. Hij gaf onlangs aan tijdens de Munich Security Conference dat de volgende generatie in draadloze communicatie een impact zal hebben op alle aspecten van onze samenleving van het bankwezen tot de medische wereld. Doordat 5G voor veel grotere snelheden zorgt, zouden nieuwe bedrijven en capaciteiten gecreëerd kunnen worden.  Wie een grote rol speelt bij het installeren van de 5G-netwerken zou ook wereldwijd een dominante speler worden.

5G netwerk

Aantrekkelijke boodschap China

China zou erg aantrekkelijk zijn met betrekking tot de onderdelen voor deze 5G-netwerken en zou volgens Jones een aanlokkelijke boodschap hebben. Namelijk dat ze goedkoop en betrouwbaar zouden zijn en dat hun technologie zonder verplichtingen zou komen. Wat ze je echter niet zouden vertellen volgens Jones is dat ze hun tech onder andere niet delen, je niet trainen om met de technologie om te gaan en je geen toegang geven tot de encryptie.

Duurder maar betrouwbaarder

Vergelijkbare technologie die in Amerika wordt ontwikkeld zou weliswaar duurder zijn, maar ook een stuk betrouwbaarder. Het is geen geheim dat de Amerikaanse overheid China ervan verdenkt Chinese technologiebedrijven te gebruiken om de spioneren in de VS. Zo zouden onder andere smartphones van Huawei en ZTE hiervoor gebruikt worden. Verwacht wordt dat President Trump dan ook een order zal ondertekenen, waardoor Amerikaanse telecommaatschappijen geen apparatuur van Chinese bedrijven zullen mogen gebruiken.

In de tussentijd zijn ook smartphonemakers druk bezig om zich voor te bereiden op de aankomende 5G-netwerken. OnePlus zou deze maand nog zijn eerste 5G smartphone onthullen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

PhoneArena

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
“Wie de 5G ‘wedstrijd’ wint wordt wereldwijd een dominante speler”
Sluiten