Mark Hofman
Mark Hofman Tech 11 feb 2019

Deze providers leveren als eerste 5G in heel Nederland

Qualcomm riep het vorig jaar al: bijna alle Android producenten gaan in 2019 aan de haal met 5G. Een toffe feature waar wij als consument in Nederland nog niet heel veel aan hebben. In 2020 gaan de eerste providers het netwerk pas ondersteunen en we snappen dat jij er zo snel mogelijk mee aan de haal wil gaan. Maar welke providers zijn nu de eerste in ons land?

Eerste providers met 5G in heel Nederland

Producenten scheppen er op dit moment als een malle mee op: smartphones met 5G ondersteuning. Maar waar we in Nederland ook stiekem enthousiast worden van de feature, hebben we er in 2019 nog helemaal niets aan. Naar verluidt gaan de eerste providers er pas in 2020 mee aan de haal. Echter snappen wij ook wel dat jij, in je enthousiaste bui rondom 5G, wil weten welke providers dat nu precies zijn. We leggen het je haarfijn uit.

Waar in Amerika AT&T op dit moment bezig is met het testen van 5G, gebeurt dit in Nederland ook. T-Mobile en Tele2, welke sinds begin dit jaar officieel gefuseerd zijn, worden in 2020 de eerste providers die een landelijke dekking gaan leveren. Een ondersteuning die op dit moment, door middel van een 5G antenne op het Leidseplein, getest wordt in Amsterdam. T-Mobile heeft de ambitie om als eerste 5G te leveren in ons land al enige tijd, maar door de fusie met Tele2 is de eerste belangrijke stap daar al voor genomen. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat resources en technische kennis van beide partijen gedeeld worden, waardoor het schip met grotere snelheid richting de horizon vaart.

5G wifi technology digital concept

Ook belangen in Den Haag

Het is echter niet alleen de consument die veel interesse heeft in 5G. De regering heeft meerdere malen aangegeven dat het thema een belangrijke is voor het hele land. Er zullen alleen maar meer apparaten gebruik gaan maken van het internet en om dit verkeer zo soepel mogelijk te laten verlopen, is een goede landelijke dekking van groot belang. Je hebt namelijk geen zin om, na de file op de A4, ook nog eens met internet vast te staan.

Dat in 2020 5G beschikbaar wordt in Nederland staat zo goed als vast. Vanaf wanneer de dekking precies optimaal is voor gebruik, is op dit moment nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Deze providers leveren als eerste 5G in heel Nederland
Sluiten