Ilona Braam
Ilona Braam Tech 8 mrt 2019

Over een paar jaar loopt een kwart van de gebruikers rond met een 5G smartphone

Dit jaar lijkt het jaar te zijn van de 5G smartphones en tijdens het Mobile World Congress 2019 is de eerste lading aan 5G toestellen al onthuld. Toch zal het volgens onderzoeksfirma IDC nog jaren duren voordat de telefoons ook echt ingeburgerd zijn. We zouden in 2023 wel een drastische stijging zien van de nieuwe smartphones en het marktaandeel zou van 0,5 procent dit jaar stijgen naar maar liefst 26 procent.

0,5 procent 5G toestellen

De firma voorspelt dat er dit jaar zo’n 6,7 miljoen 5G toestellen verkocht zullen worden. En hoewel dat een behoorlijk aantal is, zou het nog steeds maar 0,5 procent zijn van de totale smartphone markt. In totaal verwachten ze namelijk dat er zo’n 1.395 toestellen worden verkocht. Er zouden dit jaar volgens dezelfde cijfers acht keer meer 3G smartphones worden verscheept dan hun 5G broertjes.

Samsung Galaxy S10 5G

Bijna geen 3G toestellen meer

In 2023 zou het er echter weer helemaal anders uitzien. Het marktaandeel van de 5G toestellen zou dan namelijk zijn gestegen naar 26 procent en veel minder mensen zouden dan nog gaan voor een 3G toestel. De 3G smartphones zouden over een paar jaar nog maar 2,2 procent van het marktaandeel opeisen. 4G smartphones zouden het erg consistent blijven doen en volgens IDC zouden die nog lang niet verdwijnen. Dit jaar wordt verwacht dat 95,6 procent van de markt voor de 4G toestellen is en dat zou over vier jaar dalen naar 71,4 procent.

IDC onderzoek 5G

Voorlopig nog niet

Dus hoewel 5G op het moment een soort hype lijkt te zijn, zouden de meeste mensen toch nog long de kat uit de boom kijken en blijven bij wat ze kennen. Op een gegeven moment zullen echter ook mensen die het niet echt interesseert overstappen, aangezien de meeste nieuwe smartphones uiteindelijk toch uitgerust zullen worden met 5G-connectiviteit.

Toch is niet iedereen blij met de komst van de nieuwe technologie. Computertechnologie professor Steve Bellovin maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de nadelen. Er zouden namelijk issues zijn met betrekking tot de privacy.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Venturebeat

Reageer op artikel:
Over een paar jaar loopt een kwart van de gebruikers rond met een 5G smartphone
Sluiten