Onzekerheid over 5G: 5 brandende vragen beantwoord

Als er iets uit de technologiewereld de gemoederen bezig weet te houden, dan is het 5G wel. Ondanks dat er bij de uitrol van 3G en 4G ook enig tegengeluid te horen was, lijkt er veel meer controverse te zijn over het aankomende netwerk.

Kan je inmiddels door alle berichten het bos niet meer zien? Wij beantwoorden 5 brandende vragen over het nieuwe netwerk.

Wat is 5G?

5G is het nieuwe mobiele netwerk en belooft op de eerste plaats een flink hogere internetsnelheid. Kan je je nog herinneren dat een filmpje streamen met 3G niet kon, maar met 4G opeens vlot ging? Met het nieuwe netwerk kan je vergelijkbare sprongen verwachten. Ook is het nieuwe netwerk stabieler, kan het meer data versturen en vreet het minder stroom.

Met dit snellere internet is daarom van alles mogelijk. Denk aan een Netflix aflevering downloaden in een vingerknip, aan zelfrijdende trekkers en aan operaties op afstand: het kan allemaal.

Samsung Galaxy S20 Ultra 09 notificaties
De Samsung Galaxy S20 Ultra ondersteunt het nieuwe netwerk (Afbeelding: WANT)

Is 5G slecht voor je gezondheid?

Het RIVM benadrukt dat de straling van 5G onder het limiet van de Europese Unie ligt. Tegelijkertijd doet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wel onderzoek naar het nieuwe netwerk, om goed op de hoogte te zijn van alle effecten. Belangrijk om te onthouden is dat het RIVM ook onderstreept dat 5G geen virussen kan verspreiden. 

Waarom is er zoveel ophef over?

Om 5G overal in Nederland mogelijk te maken, heb je meer bronnen nodig dan bij 4G. Dat betekent dat je een stuk meer zendmasten te zien krijgt. Daardoor is 5G voor het oog zichtbaarder en is het makkelijker om te denken dat het invloed heeft op jouw welzijn. Ook is het logisch dat samenzweringstheorie├źn sneller kunnen verspreiden in tijden van onzekerheid. Als er weinig bekend over iets is, gaan mensen sneller op eigen manier op zoek naar een antwoord.

Tot slot zijn er allerlei theorie├źn die simpelweg niet waar zijn. Zo zou 5G net zo schadelijk zijn als r├Ântgenstraling. Tussen 5G en r├Ântgenstraling komen daarentegen nog infrarood, zichtbaar licht en uv. 5G kan daardoor zelfs slechter je lichaam binnendringen dan 4G. Zulke zorgen zijn dus echt overbodig.

OnePlus 8 Pro
Ook de nieuwe OnePlus 8 Pro ondersteunt 5G (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Vanaf wanneer kan ik het nieuwe netwerk gebruiken?

Technisch gezien is 5G al sinds vorige week beschikbaar. Vodafone heeft namelijk het nieuwe netwerk al in de helft van ons land uitgerold. Toch moet je er niet teveel van verwachten. Het nieuwe netwerk wat er nu is maakt namelijk nog gebruik van oude 4G-frequentiebanden. Daardoor is de snelheid nog lang niet zo hoog als zou kunnen. Verwacht wordt dat de nieuw frequentiebanden deze zomer verhandeld worden, waardoor er vanaf het najaar ‘echt snel 5G’ haalbaar is.

Heb ik een speciale telefoon voor 5G nodig?

Voor het nieuwe netwerk heb je een vrij nieuwe telefoon nodig. Zo ondersteunt de Galaxy S10 serie voor het overgrote deel geen 5G, maar de Galaxy S20 serie juist wel. Ook toestellen van onder andere OnePlus, Oppo, Xiaomi en Huawei ondersteunen het nieuwe netwerk.

Reageer op artikel:
Onzekerheid over 5G: 5 brandende vragen beantwoord
Sluiten