Mogelijk 60% van series en films vertraagd door coronacrisis

Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor de economie. Ook series en films gaan vertraging oplopen door de lockdown.

Nu merk je het waarschijnlijk nog niet als je Netflix aanzet, want er komen wekelijks nog genoeg series en films bij. Dat gaat in de toekomst wellicht veranderen door de coronacrisis. Series en films die nu op onder andere Netflix en Amazon Prime uitkomen, zijn nog voor de coronacrisis opgenomen. Hierdoor is alleen mogelijk de post-productie tijdens de uitbraak van COVID-19 gedaan. Deze is ook vanuit huis te doen waardoor makers weinig last hebben van de lockdown. Sommige films komen zelfs eerder omdat ze niet in de bioscoop draaien.

Grote gaten door wegvallen series

Het is een ander verhaal van series die bezig waren met opnames of die nog op de planning staan. Doordat mensen afstand van elkaar moeten houden, kan er nu niet gefilmd worden. Dit merk je dus niet meteen, maar wel over een paar maanden. Dan krijgen de streamingdiensten te maken met een groot gat in de programmering. Vooral vanaf de tweede helft van 2020 kan dit gaan opvallen.

Uit onderzoek van Deadline blijkt dat inmiddels al tot zestig procent van de films en series die op de planning staan, is vertraagd. Tien procent is zelfs helemaal gecanceld door de streamingdiensten. Tot in 2021 zullen zij de coronacrisis hierdoor blijven voelen. Onderzoeksbureau Ampere Analyses gaat er vanuit dat er vijf tot tien procent minder producties zullen zijn. Streamingdiensten zitten dan ook met hun handen in het haar en proberen nu al na te denken hoe ze de gaten gaan opvullen. Wellicht gaan meer series over naar het plaatsen van één aflevering per week in plaats van alles meteen online zetten.

Releases in het najaar

Voor een aantal grote releases in het najaar is het nog maar de vraag of ze op tijd doorgang zullen vinden. Zo is onbekend of Disney’s WandaVision en The Falcon en Winter Soldier nog echt in 2020 te zien zijn op Dinsey+. Laten we hopen van wel. Voor The Mandalorian hoeven we niet bang te zijn. De opnames zijn afgerond en het tweede seizoen staat op de planning voor oktober.

Reageer op artikel:
Mogelijk 60% van series en films vertraagd door coronacrisis
Sluiten