7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen

Joker

Joaquin Phoenix als The Joker. (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)
(Afbeelding: Samsung)

Laten we beginnen met het meest recente geval. Joker was een gigantische hit en brak vele records. Toch had de omzet nog iets hoger kunnen zijn, want er was een bioscoop die er voor koos om Joker niet te vertonen.

In de aanloop naar de release van Joker werd er al gesproken over de mogelijke risico’s van de film. Er was angst dat het verhaal over Batman’s grote vijand zou aanzetten tot aanslagen. Kijkers zouden door Joker aangezet kunnen worden om zelf in opstand te komen tegen de gevestigde orde.

Schietpartij in de bioscoop

De angst voor deze chaos bleek uiteindelijk onterecht. Joker was te zien in bijna alle bioscopen en toch bleef het overal rustig. We zeggen bijna alle bioscopen omdat er dus eentje was die het niet aandurfde. De Century Theatre bioscoop in Aurora, Colorado besloot Joker niet te vertonen, en die beslissing is te begrijpen. Deze bioscoop heeft namelijk een duister verleden met de The Joker.

Dit is namelijk de bioscoop waar op 20 juli 2012 tijdens de premiere van The Dark Knight Rises een bezoeker het vuur opende op het publiek. Twaalf mensen kwamen daarbij om het leven en er vielen zeventig gewonden. De dader had, net als The Joker, zijn haar rood gekleurd. De nieuwe Joker film deed te veel denken aan deze verschrikkelijke avond.

Angst voor geweld in films

De Century Theatre bioscoop in Aurora vond het niet gepast om de nieuwe film te tonen. Daarnaast stuurden zij een een brief naar de studio waarin ze lieten weten dat ze zich zorgen maakten over de hoeveelheid geweld in de film.

Reageer op artikel:
7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen
Sluiten