7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen

Star Wars: The Last Jedi

Kylo Ren en Rey. (Afbeelding: Lucasfilm) (Afbeelding: Square Enix)

Als bioscoop kun je niet om de Star Wars films heen. Of ze nu goed zijn of slecht, de populaire filmserie is een garantie voor volle zalen. Waarom zou je deze als bioscoop dan toch weigeren? Nou, omdat Disney het qua regels soms wel heel bont maakt.

Mensen vragen zich wel eens af of het goed is dat Disney zo groot en machtig is. Natuurlijk heeft het voordelen, maar het gevaar van machtsmisbruik ligt altijd op de loer. Dit was min of meer ook het geval in 2017 toen Star Wars: The Last Jedi in de bioscoop verscheen. Of eigenlijk juist niet verscheen, want niet alle bioscopen waren het eens met de marges die Disney rekende.

De bizarre eisen die Disney stelt

Vooral kleine bioscopen in Amerika lieten de film aan zich voorbij gaan omdat ze niet konden of wilden voldoen aan de bizarre eisen. Zo moest 65% van alle kaartverkoop overgemaakt worden naar Disney. Dat is ongeveer 10% meer dan normaal gesproken het geval is. Gezien het enorme publiek dat de film trekt is dat nog wel overkomelijk, maar hier bleef het niet bij.

Disney eiste namelijk ook dat hun nieuwe blockbuster minimaal vier weken te zien zou zijn in de grootste zaal. Vooral voor kleinere bioscopen met weinig of maar een enkele zaal was dit te gortig. Zeker gezien de boete die Disney rekende voor bioscopen die zich daar niet aan hielden. Overtreders zouden namelijk niet 65%, maar 70% van hun kaartverkoop opbrengsten aan Disney moeten schenken.

Reageer op artikel:
7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen
Sluiten