7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen

The Hateful Eight

Samuel L. Jackson in The Hateful Eight. (Afbeelding: The Weinstein Company)

De films van Quentin Tarantino zijn een uitstekende reden om naar de bioscoop te gaan. The Hateful Eight is daarop zeker geen uitzondering, maar het was voor sommigen toch lastig om deze Western op het witte doek te zien.

Je eerste gok zou misschien zijn dat dit te maken heeft met de hoeveelheid geweld in de film. Quentin Tarantino is niet vies van een beetje bloed en dat zou reden kunnen zijn om de film te weren. Toch is dat niet het geval, want ditmaal heeft het met de techniek te maken. The Hateful Eight was namelijk geschoten op 70mm film.

‘Ouderwetste’ techniek zet moderne bioscopen buitenspel

70mm film zou je kunnen vergelijken met muziek op vinyl. Het is een oudere techniek, maar het heeft iets magisch. Veel filmliefhebbers zweren erbij. Toch kent deze techniek ook nadelen. In tegenstelling tot digitale projectie (wat tegenwoordig de standaard is) is 70mm moeilijker en duurder om te distribueren. Het is dan ook begrijpelijk dat veel bioscopen hun oude projectoren hebben ingeruild voor moderne varianten.

Dit zorgde alleen wel voor problemen toen The Hateful Eight verscheen. Hoewel de distributeur die verantwoordelijk was voor Nederland ook een digitale versie verspreide, was dat niet overal het geval. Terwijl de film hier in zo’n beetje alle bioscopen te zien was, bleef het in Engeland op veel plekken stil. Tot grote teleurstelling van de bioscopen zelf, zo bleek uit een statement van de keten Curzon:

“We love a Quentin Tarantino movie but it is with great regret that we will not be showing The Hateful Eight from Friday 8 January. On this occasion, the distributor has chosen to screen the film only in 70mm in the West End and in selected venues nationwide.”

Tarantino alleen in 70mm

De distributeur had besloten om alleen de 70mm versie beschikbaar te stellen. Vele bioscopen hadden niet de middelen om deze versie te tonen. Zij moesten de Tarantino knaller daarom dus aan zich voorbij laten gaan.

Reageer op artikel:
7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen
Sluiten