7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen

The Irishman, Beast of No Nation en Roma

Scorsese, De Niro en Pacino. (Afbeelding: Netflix) (Afbeelding: Scoupy)

Wat hebben Roma, The Irishman en Beast of No Nation met elkaar gemeen? Precies, ze zijn alle drie van Netflix en daar ligt in dit geval dus ook het probleem. De streamingdienst en bioscopen zijn namelijk niet elkaars beste vrienden.

Dat is vervelend, want ze kunnen elkaar goed gebruiken. Netflix produceert steeds meer en vooral steeds betere films. Als bioscoop wil je deze natuurlijk kunnen tonen om zo veel mogelijk publiek te trekken. Netflix profiteert daar ook van, en niet alleen financieel. Nog belangrijker zijn eventuele prijzen. Om in aanmerking te komen voor de meeste prestigieuze awards, zoals de Oscars, moet een film minimaal een week te zien zijn in de bioscoop.

Bioscopen en Netflix geen gelukkig samenwerking

Voor beide partijen valt er dus wat te winnen, maar dat heeft nog niet geresulteerd in een gelukkig huwelijk. Er zijn namelijk een aantal dingen waar Netflix en de bioscopen het maar niet een over kunnen worden. Allereerst is dat hoe lang de film te zien is op het witte doek. Bioscopen willen films het liefste zo lang mogelijk kunnen draaien. Een aantal maanden is toch wel echt minimum. Netflix denkt daar alleen anders over.

Voor de streamingdienst is het erin en eruit om zo in aanmerking te kunnen komen voor een Oscar. We zagen dit recent nog met The Irishman. Het nieuwe meesterwerk van Scorsese was in Amerika slechts een krappe maand te zien op het witte doek. Dit was voor veel bioscopen al genoeg reden om The Irishman niet te vertonen, maar daar blijft het niet bij.

The Irishman komt ermee weg…

Misschien nog wel een groter probleem is hoe snel de film vervolgens op Netflix verschijnt. Dit is direct nadat de film uit de bioscopen verdwenen is. Dat is een groot verschil met alle niet-Netflix films. Voor die films geldt namelijk de afspraak dat ze pas minimaal negentig dagen later thuis te zien zijn via streaming of een schijfje. De bioscopen hebben zo de garantie dat fans wel naar de bioscoop moeten komen. Deze vorm van exclusiviteit is veel waard.

In het geval van Netflix vervalt deze. Iedereen die geen geld uit wil geven aan een bioscoopkaartje wacht gewoon twee á drie weken en kijkt ‘em vervolgens lekker thuis. Daar zijn de bioscopen natuurlijk niet blij mee en dat merkt Netflix. In het geval van The Irishman komt de streamingdienst ermee weg. Voor een film van dit kaliber gaan veel bioscopen toch overstag, maar dat is niet altijd het geval.

…Maar dat geldt niet voor andere Netflix films

Neem bijvoorbeeld Roma en Beast of No Nation. Beiden werden door veel bioscopen geweigerd. Voor Roma was dat geen ramp, want de film deed het goed op de Oscars en dat is waar het voor Netflix om te doen is. Beast of No Nation had minder geluk. Amper te zien in de bioscoop en geen enkele prijs. Zonde, want deze film met een briljante rol van Idris Elba verdient eigenlijk beter.

Reageer op artikel:
7 grote films die om bijzondere redenen geweigerd werden door bioscopen
Sluiten